Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvláštny verdikt súdu: Zmlátenie nevernej ženy bejzbalkou je podľa súdu pochopiteľné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LISABON - Odvolací súd v Porte potvrdil adekvátnosť nízkeho trestu pre muža, ktorý v roku 2015 bejzbalkou obitou klincami surovo zbil na ulici svoju vtedajšiu manželku za to, že ho podviedla. Žena mala po útoku celé telo posiate ranami a modrinami. Zdesenie portugalskej verejnosti a médií vyvolalo aj odôvodnenie odvolacieho súdu, ktorý v rozsudku píše, že pre konanie muža "sa dá mať isté pochopenie".

Nižší súd predtým vymeral mužovi za tento útok len podmienečný trest v trvaní 15 mesiacov plus pokutu vo výške 1 750 eur. Aj podľa odvolacieho súdu je toto rozhodnutie v poriadku, a to okrem iného preto, že nevera "je veľmi vážnym prečinom, ktorý pošpiňuje mužovu česť a dôstojnosť".

Sudcovia z Porta sa v odôvodnení rozhodnutia odvolávajú aj na to, že podľa Biblie by sa mala cudzoložnica potrestať smrťou. Zmieňujú aj portugalský zákon z roku 1886, ktorý za zabitie manželky podozrievanej z nevery vymeriaval mužom len symbolický trest.

Odvolací súd ďalej uvádza, že Bibliu a zákon z roku 1886 zmieňuje preto, aby "dokumentoval, že nevera ženy je správaním, ktoré spoločnosť vždy odsudzovala, a to veľmi dôrazne".

Viac o téme: Nevera PortugalskoLisabon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu