Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová sa stretla so ženou novinára väzneného v Turecku: Zadržiavaný pre podozrenie z terorizmu

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok v Berlíne stretla s Dilek Mayatürk Yücelovou, manželkou spravodajcu periodika Die Welt Deniza Yücela. Ten má za sebou už osem mesiacov vyšetrovacej väzby v Turecku pre údajné podozrenie z teroristických aktivít bez vznesenia žaloby. Na jednej zo sociálnych sietí o tom informoval hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert.

Práve v utorok sa v Istanbule začal proces so šiestimi novinármi, kritikmi súčasnej tureckej vlády, v súvislosti s aférou okolo zverejnenia emailov ministra energetiky Berata Albayraka, zaťa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.    Prokuratúra ich viní z teroristických aktivít a zo zverejnenia obsahu emailov, ku ktorým sa vlani dostali hackeri zo skupiny Redhack.

Dvaja z obžalovaných sú podozriví aj z telefonických kontaktov s Ilkerom Denizom Yücelom, ktorý je vyšetrovaný v rovnakej súvislosti, avšak oddelene. Vyplýva to z informácií tureckých a nemeckých médií.

Právni zástupcovia spravodajcu Die Welt, ktorý je v súčasnosti jedným z najmenej 11 nemeckých občanov väznených v Turecku z politických dôvodov, sa už v súvislosti s jeho pretrvávajúcou vyšetrovacou väzbou obrátili na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Ďalší Nemec, aktivista za rešpektovanie ľudských práv Peter Steudtner, by mal byť jedným z 11 obžalovaných v inom procese, ktorý sa začne v stredu v Istanbule.
     

Viac o téme: Angela MerkelováDie WeltDeniz YücelDilek Mayatürk Yücelovou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu