Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protest pilotov stíhačiek: Z bezpečnostných dôvodov nechceli absolvovať lety na MiG-29

MiG – 29
MiG – 29 (Zdroj: wikimedia)

SOFIA - Piloti stíhačiek na leteckej základni Graf Ignatievo na juhu Bulharska v utorok odmietli uskutočniť cvičné lety. Podľa vlastných slov sa totiž cítia "psychologicky nespôsobilí" na lety na "dosť zastaraných" strojoch typu MiG-29.

Informáciu zverejnil bulharský viceminister obrany Atanas Zaprianov. Podľa jeho slov piloti zdôvodnili postup bezpečnostnými aspektmi, konkrétne tým, že sa necítia na palube spomínaných ruských stíhačiek bezpečne.

Bulharsko, ktoré je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) od roku 2004, sa vlani v lete rozhodlo pre nákup ôsmich nových alebo už použitých bojových lietadiel v maximálnej hodnote 770 miliónov eur.

Vedenie krajiny však zatiaľ nerozhodlo, aké bojové lietadlá zakúpi. Predchádzajúca vláda balkánskej krajiny sa rozhodla pre švédske stíhačky Gripen; nová vláda tému otvorila s tým, že preskúma ponuky na nákup amerických stíhačiek typu F-16, ako aj lietadiel typu Eurofighter. Bulharský minister obrany Krasimir Karakačanov sa súčasne vyslovil za obnovu 17 lietadiel typu MiG-29 a okolo 25 stíhačiek typu Su-25.

Viac o téme: StíhačkaBulharskoMiG-29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu