Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vyšetrovanie v kauze scientologickej cirkvi prinieslo nečakané výsledky: Podozrenie zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BUDAPEŠŤ - Pri policajnom vyšetrovaní fungovania scientologickej cirkvi v Maďarsku sa vynorilo aj podozrenie zo špionáže, uviedol v utorok spravodajský server PestiSrácok.hu. Svedčia o tom dokumenty, ktoré tento webový portál získal. Podľa nich práve z uvedeného dôvodu polícia odovzdala vyšetrovanie Národnému úradu vyšetrovania (NNI).

Niekoľko zástupcov cirkvi počas uplynulého víkendu protestovalo v Budapešti pred Úradom na ochranu údajov a slobodu informácií (NAIH). Podľa denníka Magyar Idök demonštranti vyjadrili názor, že úrady voči nim zasahujú prehnane a neoprávnene. Hovorca cirkvi Attila Miklovicz uviedol, že scientológovia budú pokračovať v pokojnej demonštrácii, kým sa v Maďarsku neobnoví náboženská sloboda. 

Predseda NAIH Attila Péterfalvi podal na políciu žalobu pre zneužitie osobných údajov a ním vedený úrad minulý piatok (20. októbra) zaviazal Náboženský spolok maďarskej scientologickej cirkvi a jej ústrednú organizáciu na zaplatenie pokuty po 20 miliónov forintov (približne 64.830 eur) za neoprávnené používanie osobných údajov. 

Pracovníci NNI vykonali v stredu (18. októbra) raziu v budapeštianskom sídle cirkvi a v jej kancelárii v Nyíregyháze. Národný úrad pre dane a clá (NAV) urobil domovú prehliadku o deň neskôr - vo štvrtok (19. októbra). NAV vyšetruje túto cirkev pre podozrenie z rozpočtového podvodu.

Magyar Idök v predmetnej súvislosti pripomenul, že scientologickú cirkev považujú vo viacerých krajinách sveta za ilegálnu organizáciu, pričom v Maďarsku doposiaľ nerušene funguje. Denník dodal, že na NAIH sa obrátili scientológovia, ktorí chceli vystúpiť z tejto organizácie a žiadali späť všetky osobné dokumenty, avšak neuspeli.

Viac o téme: ŠpionážScientologická cirkevMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu