Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tusk na tému migrácie: Európa by mala chrániť svoj kultúrny odkaz

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: Foto: SITA/Jakub Julény)

ŠTRASBURG - Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok prispel do debaty o migrácii v Európe, keď tento kontinent označil za "kultúrne spoločenstvo", ktorého dedičstvo sa musí zachovať.

Tusk povedal zákonodarcom v Európskom parlamente v Štrasburgu, že kultúrne dedičstvo Európy by malo byť zdrojom hrdosti, a nie nadradenosti. Uviedol, že kontinent "nie je lepší, ani horší, ale jednoducho iný". "Naša tolerantnosť nesmie znamenať, že sa vzdialime od nášho dedičstva," dodal Tusk.

Európa je hlboko rozdelená v názore na migráciu, pričom pravicoví populisti, ktorých popularita prudko narastá po celej Európe, vyzývajú na zákaz vstupu moslimských migrantov. Mnohí z týchto populistov sa obávajú, že veľké, jednoliate moslimské skupiny v obyvateľstve môžu "nahlodať" dedičstvo Európy, pripomína agentúra AP.

Rokovania o brexite sú pre EÚ doteraz najťažším testom

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok varoval, že rokovania o odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) sú pre blok doteraz najťažším testom. "V podstate je na Londýne, ako sa to skončí: s dobrou dohodou, žiadnou dohodou alebo žiadnym brexitom". Vyjadril sa tak v prejave k europoslancom v Štrasburgu, kde ich informoval o výsledkoch minulotýždňového summitu EÚ. "Brexit je najťažším záťažovým testom. Ak ho nespravíme, rokovania sa skončia našou porážkou," zdôraznil Tusk. Zároveň tiež vyzval 27 zvyšných európskych lídrov k jednote. "Únia sa bude schopná vyrovnať s ktorýmkoľvek scenárom, pokiaľ nebudeme rozdelení," skonštatoval.

Británia by mala európsky blok opustiť v marci 2019, rokovania o brexite však napredujú veľmi pomaly. Spomaľujú ich rôzne sporné otázky týkajúce sa financií, práv občanov EÚ či hraníc medzi Írskom a Severným Írskom.

Viac o téme: MigrantiDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu