Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osem štátov EÚ vyzvalo Federicu Mogherini, aby urobila viac v boji proti ruskej propagande

Federica Mogherini
Federica Mogherini (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

BRUSEL - Osem členských štátov Európskej únie (EÚ) vyzvalo šéfku európskej diplomacie Federicu Mogherini, aby Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) urobila viac v boji proti ruskej propagande. Ministri zahraničia Chorvátska, Českej republiky, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska, Veľkej Británie a Švédska v liste, ktorý je datovaný 12. októbra, zdôrazňujú "naliehavú potrebu posilnenia schopností" špecializovaného útvaru pre strategickú komunikáciu Stratcom citujúc "neúnavné dezinformačné kampane tretích strán".

Špecializovanú pracovnú skupinu East StratCom, ktorá sa zameriava na strategickú komunikáciu v postkomunistických krajinách, vytvorila EEAS v roku 2015. East Stratcom zverejňuje na internete informácie o odhaľovaní ruskej dezinformačnej kampane, no tiež v dotknutých štátoch vytvára pozitívny obraz o EÚ. EEAS zároveň nedávno vytvorila útvar Stratcom pre západný Balkán a skupinu South Stracom zameranú na islamistickú radikalizáciu. Ani jedna z týchto pracovných skupín nemá vlastný rozpočet a ani vzájomne nespolupracujú.

Ministri menovaných ôsmich štátov v liste vyzvali EEAS, aby novovytvorené útvary predviedla v plnej kapacite a dodali, že všetky pracovné skupiny potrebujú "pevnú inštitucionálnu základňu" a "patričné financovanie". S tým súvisia aj dostatočné zdroje, za ktoré si tieto útvary dokážu kúpiť "inovatívne technológie, ako sú analýza médií, vyhodnocovanie rizík a veľké dátové nástroje" cituje list portál EUobserver.

Podľa ministrov, sú práve podpísané členské postkomunistické krajiny v prvej línii "sofistikovanej a intenzívnej kampane" vedenej vonkajšími aktérmi, ktorí sa snažia "vytvoriť nedôveru a nespokojnosť s demokratickým poriadkom, zdiskreditovať EÚ, transatlantickú komunitu", ale aj jej partnerov, pričom im ide aj o oslabenie jednoty Únie.

Viac o téme: Federica MogheriniRuská propaganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu