Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zeman splnil, čo avizoval: Vyjednávaním o novej vláde poveril Babiša

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman poverí na budúci týždeň vyjednávaním o novej vláde predsedu hnutia ANO Andreja Babiša, ktorého strana zvíťazila vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR. Babiš to oznámil v pondelok po schôdzke s prezidentom, ktorá sa konala na zámku v Lánoch, informovala spravodajská televízia ČT24.

"Prezident ma informoval, že splní svoj sľub a na budúci týždeň ma poverí vyjednávaním o novej vláde až do doby, než budú zvolené nové orgány, to znamená vedenie snemovne," povedal Babiš.

Noví poslanci by sa mali po prvý raz zísť v snemovni 20. novembra. Zeman minulý týždeň povedal, že ide o najneskorší možný termín, ktorý ústava umožňuje. Odôvodnil to tým, že sa niektoré strany chystajú robiť obštrukcie pri voľbe predsedu snemovne. Mesiac má poskytnúť čas na nájdenie zhody.

Zeman už v nedeľu v rozhovore pre Blesk.cz povedal, že Babiša vymenuje za premiéra. Názor by podľa svojich slov zmenil len vtedy, ak by o post premiéra Babiš nemal záujem.

Šéf hnutia ANO po schôdzke s prezidentom taktiež povedal, že Zeman mu zablahoželal k víťazstvu vo voľbách. Žiadne odporúčane, s kým má rokovať, od Zemana vraj nedostal. Poznamenal, že najväčším problémom českej politiky sú práve koalície: "Bohužiaľ, nemáme väčšinový systém ako v Spojených štátoch, čo by bolo určite výhodnejšie, je tam jasná zodpovednosť."

K prípadnej koalícii uviedol, že s ODS by malo ANO 103 poslancov: "Zo skúseností vo vláde viem, že čím menej partnerov, tým je to lepšie. Dôležité ale je, aby vláda bola jeden tím a realizovala program."

Podľa servera Novinky.cz. Babiš znovu jasne vylúčil, že by nadviazal spoluprácu s KSČM a SPD. "Potrebujeme, aby vláda začala čo najskôr pracovať, urobíme maximum pre to, aby sme presvedčili nejakú stranu či strany, aby do tej vlády s nami išli," dodal Babiš.

So zástupcami strán rokuje ANO od nedele. Babiš absolvoval už schôdzky s predstaviteľmi komunistov, hnutia STAN a ČSSD. V pondelok sa stretne ešte s ľudovcami a SPD.

Zatiaľ je jasné, že ANO chce nominovať do funkcie predsedu dolnej komory jej doterajšieho podpredsedu Radka Vondráčka.

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu