Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čechov uchvátil politik s afroúčesom: Mladých na Slovensku láka Kotlebova strana

Dominik Feri a Milan Mazurek Zobraziť galériu (11)
Dominik Feri a Milan Mazurek (Zdroj: Facebook/D.F., M.M.)

BRATISLAVA/PRAHA - Konečne dostal šancu! České voľby otvorili dvere do politiky aj študentovi Dominikovi Ferimu. Oslovil najmä mladých, no u ľudí vyvoláva rôzne reakcie aj vďaka jeho nezvyčajnému výzoru a bujarej hrive. Zatiaľ čo mladých Čechov uchvátil jeho afroúčes, Slovensko ponúka mladým ako alternatívu Milana Mazureka z extrémistickej strany Mariana Kotlebu.

Dominik Feri má len 21 rokov a za stranu TOP 09 sa v tohtoročných českých voľbách prebojoval z posledného 36. miesta na pražskej kandidátke. Členom sa stal už v roku 2015. Má exotické korene, divoké afro a sympatický prístup. Milan Mazurek má 23, je poslancom za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, má extrémistické prejavy, zaútočil na policajta a odsudzuje ľudí inej rasy, národnosti, farbe pleti či pôvodu. Čo majú spoločné? Medzi mladými sú populárni, každý svojím spôsobom.

Dominik Feri
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Dominik Feri)

Dominik Feri

Feri bol aktívny na sociálnych sieťach a aj preto oslovil veľa mladých ľudí. Strana síce získala len tri mandáty, no napriek tomu sa dostali do dolnej komory Parlamentu. Ferimu pomohli preferenčné hlasy voličov, získal viac než 15-tisíc hlasov.

Dominik Feri sa prekrúžkoval do Parlamentu najmä kvôli hlasom mladých a prvovoličov, ktorí mu svoju podporu prejavili aj na sociálnych sieťach. Pozornosti neušiel ani Feriho afro účes, ktorý ľudí uoúta hneď na prvý pohľad. "Čím je väčší, tým je pracnejší," povedal Feri s tým, že jeho údržbu trochu fláka a v médiách potom vyzerá trochu šialene.

Dominik Feri
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Dominik Feri)

Ľudí zaujíma pôvod

Čitateľov, voličov i mnohých ďalších zaujal jeho vzhľad. Síce skôr priznal, že rodičia pochádzajú z Afriky, považuje sa za rodeného Čecha. Narodil sa v Kadani. "V českom prostredí som vyrastal od mala, len mám viac vlasov." Ešte pred voľbami čelil kontroverznému obvineniu, že doma pestuje a užíva marihuanu. Tieto tvrdenia však na Facebooku vyvrátil. "Nie som si istý, či je to antikampaň, alebo žart, ale rád by som podotkol, že trávu doma nepestujem. Posledný kvet, ktorý som zvládol vypestovať bola fazuľa asi v prvej triede. Aj tá vyrástla pekne biedne."

Dôvodom obvinenia, resp. dôkazom bola táto fotka, ktorú si mladý politik zverejnil na Facebooku.
Zobraziť galériu (11)
Dôvodom obvinenia, resp. dôkazom bola táto fotka, ktorú si mladý politik zverejnil na Facebooku.  (Zdroj: Facebook/Dominik Feri)

Dominik Feri chce funkciu poslanca vykonávať zodpovedne a transparentne. "V prvom rade chcel všetkým poďakovať za podporu," napísal na Facebooku. "Kde kto teraz hovorí, že sme sa cez 5 percent dostali vďaka mne, pretože nám to hodili mladí ľudie. Neviem, pochybujem o tom." Po výsledkoch šiel dať rozhovory novinárom a zavolať rodičom.

Mladý politik sa na svoju úlohu chce pripraviť svedomito, čo sa týka aj prípravy vlastného webu. "Bol by som rád, keby všetky informácie (čo v snemovni robím, stanoviská, blog, videá atď.) boli na jednom mieste. Musím nájsť aj kompetentných ľudí, ktorým budem dôverovať," uviedol Feri s tým, že nad pár ľuďmi už premýšľal. Situáciu chce konzultovať aj s akýmsi "poradným zborom", v ňom by sa mali nápady cibriť. "Zatiaľ som premýšľal len v obrysoch, ale ak mám byť dobrým poslancom, musím zohľadňovať postoje ľudí z rôznych skupín."

Dominik Feri
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Dominik Feri)

Za pár vecí sa musím ospravedlniť

Na začiatku sa ospravedlnil za plytkú pesničku Voľby nie sú sexy a za nevhodné vtipny vo volebnej brožúre ich strany. "Bolo to nevhodné a nemalo by sa to opakovať," Feri totiž nechce byť poslancom, ktorý bude robiť vtipy a narážky. K úspechu pogratuloval Pirátom a zároveň sa teší na spoluprácu v snemovni. 

Na záver dodal ešte jeden dôležitý sľub českým obyvateľom. "Nebudem sa povyšovať. Nebudem sa hanbiť priznať, že niečomu nerozumiem, pretože sa musím veľa naučiť. A hlavne sa nebudem báť ospravedlniť," dodal Feri.

Milan Mazurek

Medzi najmladších a najkontroverznejších politikov na Slovensku patrí Milan Mazurek, poslanec za stranu ĽSNS Mariana Kotlebu. Mazurek sa rozhodne neprezentuje v takej rovine ako čerstvo zvolený Dominik Feri. Zúčastňuje sa extrémistických mítingov v Poľsku, napáda policajtov a kričí po moslimských rodinách. Ostatné strany s kotlebovcami nechcú spolupracovať. Poslanci neuznávajú holokaust, no napriek tomu ich popularita na Slovensku stúpla. Taký je momentálny status najextrémistickejšej strany na Slovensku.

Milan Mazurek
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Kontroverzné výroky

Milan Mazurek má za sebou od začiatku svojho pôsobenia niekoľko excesov. Polícia obvinila Mazureka v apríli 2017, len deň po tom, ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil iného poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka. Mazurek sa mal dopustiť trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Obvinenie z trestného činu šírenia extrémizmu si Mazurek prebral v máji a podal proti nemu sťažnosť. Na adresu islamu sa kriticky vyjadril aj v parlamente. „Islam je viac než náboženstvo, je to krutý, odporný a neľudský politický systém,“ vyhlásil poslanec. Za svoj výrok sa musel, podobne ako Mizík, v pléne ospravedlniť. Dnes musia zaplatiť pokutu vo výške 1 000 eur.

Čechov uchvátil politik s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Obaja však priestor zneužili na ďalšiu kritiku a v pléne sa neospravedlnili. Ospravedlnenie adresovali Andrejovi Dankovi. Milan Mazurek ho hlasným krikom označil za „radikálneho zástancu islamu“. „Chcem sa Vám ospravedlniť za to, že som Vás urazil tým, že som v tomto pléne povedal o islame a o Izraeli čistú pravdu. Ja Vám ďakujem za to, že sa môžem ospravedlniť, lebo v akomkoľvek islamskom štáte by za toto zrejme odťali hlavu,“ povedal.

Výroky v rozhovore pre žilinské rádio

Polícia ho stíha aj pre výroky na adresu Rómov počas minuloročného rozhovoru pre žilinské rádio Frontinus. Mazurek v ňom povedal, že „Cigáni vyciciavajú náš sociálny systém“ a ďalšie rasistické a xenofóbne výroky. Zároveň dodal, že pre neho „je prvým a jediným skutočným prezidentom doktor Jozef Tiso.“ V októbri 2016 odvysielalo žilinské regionálne rádio Frontinus diskusnú reláciu Debata na telefón, v ktorej vystúpil.

Čechov uchvátil politik s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: YouTube)

Na reláciu došlo osem sťažností na Radu pre vysielanie a retransmisiu. Tá na zasadnutí rozhodla, že boli porušené dve ustanovenia zákona. „Za porušenie pravidiel objektivity rada vysielateľovi uložila sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona, za porušenie zákazu podnecovania nenávisti pokutu vo výške 15 000 eur,“ informovala. Podľa licenčnej rady boli odvysielané urážlivé vyjadrenia na adresu rómskeho etnika, čím rádio porušilo zákaz hanobiť ľudí na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine. Porušilo aj zákaz podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva. Preto bola Frontinusu udelená pokuta. Rada tiež skonštatovala, že relácia obsahovala výlučne jednostranné názory poslanca Mazureka.

Agresívne správanie

Mazurek je známy agresívnym správaním. "Preslávil" sa najmä počas pochodu extrémistov Bratislave, keď vulgárne kričal a nadával na moslimskú rodinu s malým dieťaťom. Polícia ho vyšetrovala aj v súvislosti s výrokmi o holokauste, ktoré prirovnal k rozprávke. Vtedy na Facebooku napísal, že smrť 6 miliónov Židov sú "lži a rozprávka". Stíhať ho odmietli.

Čechov uchvátil politik s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: YouTube)

Napadnutie policajta

Ďalšou potýčkou, ktorej sa Mazurek zúčastnil bolo napadnutie policajta. Spolu s otcom sa dostali do potýčky, ktorú teraz budú musieť vysvetľovať. Za útok na verejného činiteľa hrozí basa od 1 až do 5 rokov. Incident sa odohral v pondelok v Ružomberku. Zatiaľ čo prezident Kiska rokoval s primátorom Ružomberka, sa diali veci.

Poslanec parlamentu a člen Kotlebovej strany napadol policajta. Informoval o tom denník Sme. Mazurek napadol člena útvaru na ochranu verejných činiteľov, ktorí strážili Kisku. Podľa poslanca ale napadol policajt práve jeho otca, ktorý tam bol s ním a on ho iba "odstrčil".

Čechov uchvátil politik s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/D.F., M.M.)

Viac o téme: ĽSNSČeské voľbyMarian KotlebaTOP 09Milan MazurekDominik Feri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu