Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident Zeman poverí Babiša zostavením vlády: Chce, aby sa zapojili aj Piráti

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Prezident Miloš Zeman poverí zostavením vlády predsedu víťazného hnutia ANO Andreja Babiša. Zmenil by názor len v tom prípade, keby Babiš o premiérsky úrad záujem nemal. V povolebných vyjednávaniach chce Zeman pomôcť vzniku stabilnej vlády. S Babišom sa k prvej povolebnej schôdzke zíde v pondelok v Lánoch, povedal v rozhovore na serveri Blesk.cz.

Zemanov názor na poverenie Babiša zostavením vlády nemôže zmeniť ani trestné stíhanie predsedu ANO pre podozrenie z podvodu v prípade dotácie pre farmu Čapí hnízdo. Zeman povedal, že záležitosť považuje za policajnú provokáciu, a keby sa sám podieľal na hlasovaní o vydanie Babiša ku stíhaniu, ktorým sa bude Snemovňa po voľbách znovu zaoberať, vydanie predsedu ANO by odmietol.

Zeman tiež uviedol, že by považoval za logické, aby sa do vlády zapojili Piráti. Podľa neho by to bol prínos, pretože táto strana má odbornosť v oblasti digitalizácie. Piráti síce pred voľbami uvádzali, že chcú zostať v opozícii, podľa Zemana ale z opozície nemožno presadiť takmer nič. Prezident tiež povedal, že by osobné antipatie voči Babišovi nemali stáť v ceste snahe o zdokonalenie Česka.

Zeman v rozhovore odmietol označovanie Babiša za populistu. Podľa neho je predseda ANO politický pragmatik a Zeman s ním v mnohých oblastiach súhlasí.

Viac o téme: Andrej BabišANOMiloš ZemanČeské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu