Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby v Česku: Totálny triumf Babiša, polovica Čechov ho za premiéra nechce!

Andrej Babiš zvíťazil vo voľbách Zobraziť galériu (17)
Andrej Babiš zvíťazil vo voľbách (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - V Českej republike sa o druhej hodine popoludní skončili voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Všetko naznačuje tomu, že ich víťazom sa stane hnutie ANO Andreja Babiša. Ten už od začiatku spočítavania hlasov jasne vedie.

22:15 Pirátska strana si pred českými parlamentnými voľbami dala podľa vlastných slov nereálny cieľ, a síce prekonať vo voľbách hranicu desiatich percent. To, že sa jej to v sobotu napokon podarilo (10,79 percenta), vzbudilo v pirátskom volebnom štábe obrovskú eufóriu, uviedol portál iDNES.cz. Podľa šéfa strany Ivana Bartoša na tom nie je nič divné: "Kampaň sme si robili sami, žiadna agentúra. Keď človek do niečoho vloží veľké množstvo práce a voľného času, tak sú emócie o to hlbšie," vysvetlil.

Piráti podľa serveru Novinky.cz zamieria do opozície, Bartoš totiž vylúčil spoluprácu s KSČM i SPD Tomia Okamuru. Odmietol aj víťazné hnutie ANO kvôli stíhaniu Andreja Babiša i jeho pravej ruky Jaroslava Faltýnka. A to aj v prípade, že by sa obaja stiahli do úzadia.

20:58 Dnes volená Poslanecká snemovňa v porovnaní s predchádzajúcim zborom poslancov mierne omladla. Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi dosiahla najvyšší priemerný vek v histórii samostatnej ČR, takmer 50 rokov, teraz činí tento údaj 47,5 roka. Zvolených 44 žien je o päť viac než zasadlo po minulých voľbách. 

Milan Chovanec z ČSSD
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Michal Kamaryt/CTK via AP)

20:15 Podľa cirkevných predstaviteľov sú Česi zbytočne nespokojní v časoch prosperity a čakajú na novodobého spasiteľa. Hlasy tradičných strán sa taktiež zbytočne trieštia, vyhlásil generálny sekretár Českej biskupskej konferencie (ČBK) Stanislav Přibyl. Teológ, kňaz a vysoškolský profesor Tomáš Halík zas uviedol, že budú dôležité povolebné zmeny vo vnútri strán. Do výsledkov volieb sa podľa neho premieta celková morálne-kultúrna klíma spoločnosti. Dáva celkom smutné, a i keď nie úplne tragické vysvedčenie. 

20:12 Česká sociálna demokracia skončila vo voľbách s najhorším výsledkom od momentu, keď jej v roku 1993 začal predsedať Miloš Zeman, konštatoval v sobotu portál českej spravodajskej televízie ČT24. ČSSD, dlhoročná vedúca strana českej ľavice, ktorá v Česku vládla 12 z uplynulých 25 rokov, získala po hlasovaní podľa takmer konečných výsledkov iba niečo cez sedem percent, a síce 15 poslaneckých mandátov. V novej Snemovni tak príde strana s oranžovou ružou v znaku o svoj doterajší vplyv.

20:05 Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Po spracovaní údajov z 99,96 percenta volebných obvodov o tom na svojej webovej stránke Volby.cz informoval Český štatistický úrad. Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Volebná účasť dosiahla 60,83 percenta.

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: volbyhned.cz)

19:43 České obyvateľstvo je rozdelené v názore na vymenovanie predsedu hnutia ANO Andreja Babiša za českého premiéra. Podporu mu v prieskume agentúry Kantar TNS pre Českú televíziu vyjadrilo 47 percent respondentov, proti je 48 percent. Prieskum sa uskutočnil 17.-19. októbra. "Andrej Babiš nám vychádza ako veľmi kontroverzná osobnosť," uviedol analytik Kantar TNS Pavel Ranocha. 

19:21 Predseda ANO Andrej Babiš po víťazstve vo voľbách oslovil všetky strany, čo sa dostali do Snemovne, a ponúkol im spoluprácu. Zároveň dúfa, že ho prezident Miloš Zeman poverí zostavením vlády. Chce, aby nový kabinet vznikol čo najrýchlejšie.

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:58 Babišova ANO by mala disponovať v 200-člennom parlamente 78 poslancami. ODS bude mať 25 zástupcov a Piráti, ktorí predbehli SPD o desatinu percenta, budú mať spolu so stranou Tomia Okamuru po 22 poslancoch.

18:28 Vo voľbách českých poslancov na zahraničných zastupiteľských úradoch sa darilo najmä Pirátom a TOP 09. Výsledky boli okolo šiestej hodiny večer sčítané na Slovensku a v Austrálii a Oceánii, kde najviac hlasov dostali Piráti, a v Afrike, kde si najväčší zisk pripísala TOP 09. 

Predseda Pirátov Ivan Bartoš má dôvod na radosť
Zobraziť galériu (17)
Predseda Pirátov Ivan Bartoš má dôvod na radosť  (Zdroj: SITA/AP)

18:05 Zelení sa opäť nedostali do Snemovne. Podľa výsledkov sčítania hlasov sa ich zisk pohybuje pod hranicou 1,5 percenta, takže nebudú mať ani nárok na štátny príspevok. Pred bránami Snemovne zostanú aj Slobodní a zástupcovia Strany práv občanov. 

17:47 Vo voľbách získalo poslancov deväť strán. Je to rekordný počet od vzniku samostatnej Českej republiky. Poslancov získali ANO 2011, ODS, SPD, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a tiež TOP 09. 

17:30 Matej Stropnický oznámil, že okamžite odstupuje z čela Zelených. Strana si nové vedenie zvolí v januári na zjazde. Zelení vo voľbách podľa doterajších výsledkov nezískali ani 1,5 percenta. "Výsledky nie sú dobré, čo viac k tomu povedať," uviedol Stropnický. Dúfa aspoň v dosiahnutie dôležitej hranice 1,5 percenta, aby strana mohla vďaka príspevkom štátu ďalej pracovať. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:08 Až súčet posledných volebných okrskov rozhodne o tom, či sa TOP 09 a STAN dostanú do Snemovne. Počas sčítavania sa priebežné výsledky STAN pohybovali nad piatimi percentami a pozvoľne k tejto hranici klesali, naopak počty hlasov pre TOP 09 sa k tejto hranici blížili zdola. Prvé miesto si stále udržiava Babišovo ANO, pričom je už teraz jasné, že sa stane víťazom volieb. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

16:43 Web volby.cz, na ktorom Český štatistický úrad zverejňuje výsledky hlasovania, dnes počas sčítania hlasov opakovane vypadol. Chyba vznikla na strane externého dodávateľa, uviedol ČSÚ na Twitteri. Spracovanie čísel pokračovalo normálne a štatistici ich začali zverejňovať na webe volbyhned.cz. 

16:38 Podpredseda hnutia SPD Radim Fiala nečaká, že by sa priebežné výsledky volieb nejak výrazne menili. Nevylučuje koaličnú spoluprácu s hnutím ANO, odmieta ale, aby vládu viedol obvinený premiér. Predseda ANO Babiš bol obvinený kvôli dotáciam pre farmu Čapí hnízdo. Fiala taktiež uviedol, že ako podmienky pre spoluprácu SPD kladie prijatie zákona o referende a odmietnutie migrácie. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:31 Občianski demokrati podľa podpredsedu Martina Kupku vylučujú spoluprácu s hnutím ANO, ktoré sa zrejme stane víťazom volieb, a komunistami. Názory predsedu SPD Okamuru považuje Kupka za natoľko odlišné, že by spolupráca s ním bola "extrémne komplikovaná". 

16:29 Po sčítaní štyroch pätín hlasov ďalej výrazne vedie ANO so ziskom takmer 31 percent hlasov. Hnutie Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru malo na druhom mieste 11,14 percenta. Nasledovala ODS, ktorú zatiaľ volilo 10,6 percenta voličov. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

16:18 ČSSD zatiaľ nepovedie vyjednávanie o vláde, so ziskom okolo ôsmich percent by to bolo podľa ministra vnútra a úradujúceho šéfa sociálnej demokracie Milana Chovanca úsmevné. Chovanec počíta s tým, že strana sa skonsoliduje v opozícii a v priebehu najbližších mesiacov usporiada mimoriadny zjazd, ktorý zvolí nové vedenie. 

15:57 Víťazom volieb bude hnutie ANO. Miesta v snemovni majú podľa prognózy ČTK isté aj hnutia SPD Tomia Okamuru, ODS, Piráti, KSČM a ČSSD. Obe tieto ľavicové strany v porovnaní s výsledkami minulých volieb výrazne stratili. KDU-ČSL, STAN a TOP 09 sa pohybujú okolo pätpercentnej hranice. Najlepšie uspeli antisystémové či protestné strany. Z tradičných strán posilnili iba občianski demokrati. 

15:48 Sčítaných je už viac ako polovica okrskov. ANO má jasne našliapnuté na víťazstvo vo voľbách, prehuplo sa cez 30 percent. SPD sa drží stále okolo 11 percent, na tretie miesto sa vyšplhala ODS s niečo vyše 10 percentami, štvrtá je Pirátska strana (9,7 percenta) a až na piate miesto sa prepadli komunisti. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

15:23 Sčítaných je už takmer pätina volebných okrskov. Babiš so svojím hnutím ešte viac prehĺbil náskok (31,55 percenta) pred druhým SPD (11,6 percenta) a tretím KSČM (9,45 percenta). 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

14:53 Sčítaných je zhruba pol percenta volebných okrskov. Stále neohrozene vedie ANO s vyše 28 percentami, druhé je Okamurovo SPD (11 percent), tretí sú zatiaľ komunisti s vyše desiatimi percentami. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

14:32 Sú tu prvé prvé priebežné výsledky, podľa ktorých suverénne vedie Babišovo ANO. Druhí sú komunisti, tretí piráti. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: iDnes.cz)

14:27 Český štatistický úrad už spočítava hlasy. 

14:10 Podľa prieskumov by v dolnej komore malo mať svoje zastúpenie najmenej osem strán, o jednu viac než dotera. Za jednoznačného favorita bolo považované hnutie ANO miliardára Babiša, ktoré by malo získať najmenej štvrtinu hlasov, dvakrát toľko než druhá ČSSD. Miesto si zrejme bezpečne udrží KSČM a ODS. Nad päťpercentnú hranicu sa v prieskumoch držali taktiež KDU-ČSL a TOP 09. 

14:00 Parlamentné voľby v Česku sa práve skončili. Jedine volebná miestnosť v materskej škole Detský svet v Opave bude kvôli zmieňovaným problém otvorená o hodinu dlhšie. Sčítanie hlasov to však neovplyvní. 

13:38 Niektorí z účastníkov bežeckých pretekov Trailmaniacs na Slapoch si dnes vyberajú poslancov počas pretekov. Voličský preukaz, ktorý im umožní voliť vo volebnej miestnosti v Nahoruboch na Benešovsku, si vybavilo desať až pätnásť bežcov. Pretekárom, ktorí odvolia počas behu, odrátajú usporiadatelia v cieli čas, ktorý vo volebnej miestnosti strávili.  

13:32 Horúci kandidát na premiérske kreslo Andrej Babiš pozdravil prostredníctvom Facebooku všetkých Čechov v zahraničí a vyzval ich, aby prišli voliť. 

13:10 Ešte v piatok odvolil aj predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

12:34 Prezident Miloš Zeman vyvolal včera rozruch po tom, ako počas svojej návštevy Plzeňského kraja zamával pred novinármi samopalom. Išlo však len o drevenú maketu, ktorú dostal do daru, a ktorej zásobník tvorila fľaša becherovky. 

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ČTK/Miroslav Chaloupka)

12:28 České médiá informovali o tom, že polícia zatkla predsedu republikánskej strany Miroslava Sládka, pretože mal porušiť volebný zákon tým, že robil nedovolenú kampaň. Prepustený bol krátko pred polnocou. 

12:15 Hneď dvakrát dnes bolo narušené hlasovanie v jednom z volebných okrskov v Opave. Najskôr sa tam začalo voliť o trištvrte hodiny neskôr, pretože sa členovia volebnej komisie ani voliči nemohli kvôli problémom so zámkom dostať do budovy, a potom tam skolabovala členka komisie. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

11:41 V Hradci Králové neznámy páchateľ polial farbou budovu školy na Bezručovej ulici, kde je jedna z volebných miestností. Polícia prípad vyšetruje ako priestupok proti majetku. Škoda na poliatom okne, parapete a fasáde nie je podľa odhadov veľká. 

11:17 Strážnici, hasiči a záchranári zasahovali v piatok večer v jednom z bytov v Rožnove pod Radhoštem na Vsetínsku. Pomáhali dôchodkyni, ktorá pred príchodom volebnej komisie s prenosnou volebnou urnou v byte spadla z invalidného vozíka. Žena neutrpela žiadne zranenia. 

10:55 Neobyklú sťažnosť na voľby musí riešiť Krajský úrad v Libereckom kraji. Nespokojný volič na Sychrove sa dožadoval ďalšieho kandidátneho lístka. V sade mu totiž chýbala strana, ktorej sa rozhodol dať svoj hlas. Komisii sa nepodarilo mu vysvetliť, že dotyčná strana v Libereckom kraji kandidátku nepodala. 

Voľby v Česku: Totálny
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Voľby sa začali v piatok o 14.00 h. Volebné miestnosti zatvorili s úderom 22.00 h. Záujem verejnosti bol podľa volebných komisárov vyšší než pred štyrmi rokmi. V piatok hlasovala aj väčšina volebných lídrov hlavných politických strán. Český premiér Bohuslav Sobotka svoje právo hlasovať využije dnes.

Priebeh volieb bol vo všeobecnosti pokojný, doposiaľ neboli hlásené žiadne závažnejšie incidenty. V českých parlamentných voľbách môže hlasovať viac než osem miliónov oprávnených voličov. O 200 poslaneckých mandátov sa uchádza 31 politických strán a hnutí.

Ako dnes informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24, Česi môžu voliť aj v zahraničí. Naprieč kontinentmi pre nich pripravili 108 hlasovacích lokalít - v Spojených štátoch, Brazílii, Číne, Austrálii, Izraeli, Kazachstane, Kuvajte, Spojenom kráľovstve, na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách. Do zoznamov na ambasádach sa zapísalo vyše 9000 ľudí, čo je zhruba o tisíc menej než pred štyrmi rokmi počas vtedajších predčasných parlamentných volieb.

 
Viac o téme: Voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu