Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Favorit českých volieb Babiš: Budúcu vládu by mal konečne niekto riadiť

Andrej Babiš po odvolení.
Andrej Babiš po odvolení. (Zdroj: TASR/Martin Baumman)

PRAHA - Strana ANO, favorit českých parlamentných volieb, ktoré sa začali v piatok o 14.00 h, si želá ako koaličného partnera slušných ľudí a jeden tím. Chce vládu, ktorú bude konečne niekto riadiť a ministri si nebudú robiť, čo sa im zachce, nebudú sa riadiť podľa článkov v novinách a nebudú robiť politiku cez Twitter.

Na brífingu krátko po volebnom akte v obci Průhonice neďaleko Prahy to pre TASR uviedol predseda strany ANO Andrej Babiš.

Podľa neho je podstatné, aby vláda fungovala, aj keď bude koaličná a aby aspoň prvé tri roky mala vôľu niečo dosiahnuť. 

Nazdáva sa, že základný omyl sociálnej demokracie (ČSSD) bol, že "poškodila vládu". Narážal na to, že premiér Bohuslav Sobotka ho odvolal z postu ministra financií na jar tohto roku. Zdôvodnil to vtedy podozrením z obchádzania daní a ovplyvňovania médií.

"Táto vláda mala určite z hľadiska financií najlepšie výsledky od revolúcie. To je jasné, máme to na papieri, znížili sme dlh o 73 miliárd (korún), vybrali sme dane, mali sme prebytok, takže to sa nedá oddiskutovať. Mňa to mrzí, ale nebola to naša vina – pán premiér ma vyhodil z vlády," povedal Babiš.

Spomenul, že pred štyrmi rokmi "neváhal ani sekundu" a odmietol sa stretnúť s popredným predstaviteľom ČSSD Michalom Haškom. Ten sa ho vraj snažil presvedčiť, aby sa spojil s jeho frakciou proti predsedovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi. Dodal, že je teda dôležité, aby si ľudia vo vláde aj ľudsky rozumeli a ťahali za jeden povraz.

Po týchto parlamentných voľbách by mohla ČR vstúpiť do novej etapy svojej histórie. Ľudia okrem demokracie a slobody očakávali viac, pričom chcú vidieť Českú republiku znovu ako jednu z popredných európskych krajín. Vláda by mala konečne riešiť ľudí a nielen seba, zdôraznil český politik slovenského pôvodu.

Tieto voľby považuje za zlomové. Pripomenul, že podľa prieskumov až milión voličov je nerozhodnutých, takže výsledok môže byť prekvapujúci. 

"Volebné prieskumy nejako nefungujú, aj v minulosti to tak bolo a preto som sám zvedavý, ako to dopadne," povedal. Volebný výsledok pre svoju stranu si odmietol tipnúť.

"My sme hnutie, ktoré je protisystémové," vyhlásil Babiš a vysvetlil, že chce poraziť skorumpovaný politický systém a preto jeho strana stojí sama proti štandardným politickým stranám.

"My určite nie sme žiadne ohrozenie demokracie. Správame sa štandardne, mali sme veľmi dobré výsledky vo vláde. Ide o to, či nám ľudia dajú šancu, aby sme v tej vláde mali zásadné slovo," povedal Babiš a posťažoval sa, že v predchádzajúcej vláde, kde bol ministrom financií, bola jeho strana iba do počtu a často ju koaliční partneri prehlasovali. To sa týkalo napríklad aj opatrení v boji proti korupcii vrátane reformy polície či zákona o oznamovateľoch korupcie.

Babiš dúfa, že do Poslaneckej snemovne sa dostane čo najmenej strán. "Pretože čím viac ich tam bude, tým to bude väčší problém. My skutočne potrebujeme väčšinový systém. Koaličné vládnutie je problém všade v Európe," uviedol a poukázal na ťažkosti so zostavením koaličných vlád v Nemecku, Holandsku či Španielsku. Podľa neho je v americkom väčšinovom systéme jasné, kto vládne a aké má výsledky.

"Ak v Prahe máme 1172 koalícií, tak v takom New Yorku, ktorý je osem či deväťkrát väčší, tam volia starostu priamo a je tam 51 členov mestskej rady," prirovnal Babiš a posťažoval sa, že vďaka jeho výsledkom ako ministra financií si zvyšné strany, ktoré dovládli v koalícii po odchode ANO, pripisujú zásluhy.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu