Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svet varuje, Babiš je hrozbou pre jednotu Európy: České voľby sú o boji proti systému

Andrej Babiš Zobraziť galériu (5)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku sa dnes začali voľby. Favoritom je stále strana podnikateľa Andrej Babiša ANO. Česi preto budú rozhodovať či a s kým bude Babišove hnutia vládnuť. Na zostavenie vlády však bude potrebovať aspoň dvoch partnerov. Síce jeho hnutie zrejme nezabráni antibabišovskej koalícii, jej vznik napriek tomu nie je veľmi reálny. O české voľby je záujem aj v zahraničí.

Česi si budú môcť vybrať z vyše tridsiatich strán a hnutí. Hnutie ANO je považované za jasného favorita nadchádzajúcich volieb do českej snemovne. Andrej Babiš so svojím hnutím zrejme získa viac ako 47 obhajovaných poslaneckých mandátov. Podľa expertov však nemá isté, že očakávané víťazstvo dokáže zúročiť zostavením funkčnej vlády. Zrejme sa neozaobíde bez dohody na koalíciu s niektorými z ďalších strán, proti ktorým často vystupoval. Väčšina zo strán, ktoré sa podľa doterajších prieskumov dostanú do parlamentu sú proti vstupu do eurozóny.


Pár dní pred voľbami v Česku! Bizarný prieskum: Babiš, komunisti, piráti a Okamura


S dostatočným ziskom hlasov a náskokom na súpera si bude môcť vyberať. Babiš tak bude potrebovať na zostavenie vlády minimálne dvoch ďalších partnerov. S ohľadom na doterajšie trendy bude musieť byť povolebná koalícia znovu trojčlenná. 

Český Trump

O českých voľbách informujú aj mnohé prestížne zahraničné médiá. Denník The Washington Post označil Andreja Babiša za českého Trumpa. "Trump v Česku: S najväčšou pravdepodobnosťou budúci premiér znie v mnohom ako americký prezident." Rétorika druhého najbohatšieho človeka v Českej republike sa totiž v mnohom podobá americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. 

Svet varuje, Babiš je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Babiša si všimol aj portál Fox News, ktorý uviedol, že v českých voľbách áno znamená nie európskemu otroctvu. Nie je politik, sľubuje preriediť politické bažiny, pohŕda elitami a myslí si, že politika by mala fungovať ako biznis. "České voľby predstavujú novú hrozbu pre európsku jednotu," uvádza v titulku aj denník The New York Times. Babiš totiž vyvoláva obavy medzi proeirópskymi politikmi, pretože by svojimi politickými presvedčeniami mohol nasledovať vzor Maďarska či Poľska a odkloniť sa smerom k autoritárstvu. Výsledky volieb tak podľa denníka môžu určiť, či sa priepasť medzi prosperujúcimi krajinami západnej Európy a čoraz autoritatívnejšími krajinami na východe rozšíri.

ANO áno, Babiš nie

Ako najpravdepodobnejší scenára sa s ohľadom na podporu jednotlivých strán javí možnosť pokračovania koalície ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Sociálni demokrati a ľudovci síce pred letom tiež vylučovali možnosť ďalšej spolupráce s ANO, ich lídri to ale neskôr obmedzili na spoluprácu s Babišom. ČSSD sa pokúša o tretie víťazstvo vo voľbách do snemovne v rade. Na úspešnú obhajobu 50 poslaneckých kresiel jej ale možno nebude stačiť ani tohtoročný obmena straníckeho vedenia.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Ján Slovák)

"Ak na to bude mať hnutie ÁNO výsledky, tak by malo reagovať na situáciu, pokiaľ sa vyvinie takto," uviedol volebný líder ČSSD Lubomír Zaorálek. "Pre mňa je neprijateľné v tej vláde s Andrejom Babišom sedieť. Ale som pripravený sa pri tom stole baviť s ostatnými kolegami z hnutia ANO o ich programových prioritách," dodal.

Ďalšou alternatívou by bola vláda ANO s priamou účasťou alebo podporou KSČM na čele s Vojtěchom Filipom a hnutia SPD Tomia Okamuru. Babiš aj komunisti však vzájomnú spoluprácu vylúčili. KSČM si však miesto v dolnej komore zrejme bezpečne udrží s terajšími 33-oma poslancami. Majú verných voličov, avšak prakticky nulový koaličný potenciál. Mohla by byť ale oporou prípadnej menšinovej vláde.


Prieskum hovorí jasne: Česi chcú referendum a sú proti euru


Okamurova popularita stúpa

Vyzerá to tak, že tento rok sa Okamurovmu hnutiu podarí dostať aj do Snemovne. Z mapy Snemovne zmizne Úsvit a nahradí ho Okamurove ďalšie hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD), a to vďaka hlasom nespokojných voličov. Pre lídra pravicovej SPD by však spolupráca s Babišom bola problematická. "Máme problém s tým byť vo vláde, kde bude trestne obvinený premiér," uviedol Okamura pre Právo. So svojím protiúnijným a protimigračným postojom získal u voličov pred voľbami obrovské sympatie.

Ivan Bartoš a Tomio Okamura
Zobraziť galériu (5)
Ivan Bartoš a Tomio Okamura  (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

S komunistami a Okamurom však neplánujú spolupracovať pravicové strany ODS, TOP 09 a Starostovia a nezávislí (STAN). ODS Petra Fialu by chcela po štyroch rokoch v opozícii dosiahnuť viac ako dvojciferný percentuálny výsledok. Majú šancu získať viac než doterajších 16 mandátov. Naopak s menšou podporou sa zrejme bude musieť zmieriť strana TOP 09 na čele s Miroslavom Kalouskom, ktorá obhajuje 26 mandátov. Spoluprácu s ňou vlani rozviazali STAN, ktorí kandidujú samostatne. Aj KDU-ČSL ukončila so stranou STAN krátkodobý koaličný zväzok.

Strana Piráti spoluprácu s Babišovou stranou ANO nevylučuje. Problém však majú s jej lídrom. Nebudú spolupracovať so stranou, na ktorej čele stojí trestne stíhaný človek. Piráti by so svojou alternatívnou stranou nadviazali na úspechy v ostatných typoch volieb.

Kolísavé preferencie a zložité rokovania

Rokovania o zložení vlády budú obtiažne najmä vzhľadom k obvineniu šéfa ÁNO Babiša z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo i jeho prednovembrovej minulosti. Slovenskú ústavný súd nedávno zrušil verdikt, podľa ktorého bol Babiš v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Zeman je napriek tomu pripravený Babiša menovať premiérom, ak jeho hnutie vyhrá voľby. Šéf hnutia ANO však vyhlásil, že v prípade víťazstva jeho strany je pripravený riadiť vládu, pričom prekážku nevidí ani v trestnom stíhaní v kauze Čapí hnízdo. Politik slovenského pôvodu chce však riadiť vládu len jedno volebné obdobie.

Prieskum agentúry Focus
Zobraziť galériu (5)
Prieskum agentúry Focus  (Zdroj: topky)

Preferencie jednotlivých strán v predvolebných prieskumoch mierne kolísajú, Babiš však stále ostáva na prvom mieste. Podľa prieskumu agentúry Focus by sa vyhrali s podporou 26,5 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončilo ČSSD s 15,7 percentami a tretí by boli komunisti so ziskom 12,4 percent.

V Snemovni by zasadli aj zástupcovia ODS (9,9), SPD by oslovila 7,1 percenta a TOP 09 rovných 7 percent. Nasledujú Piráti (6,6) a ľudovci (6,2). Strana Zelení a STAN by dosiahli výsledok okolo dvoch alebo troch percent. Podľa ďalších prieskumov sa však na druhom mieste striedajú komunisti s pravicovou SPD. Za nimi nasledujú sociáloni demokrati, strana Pirátov a ODS. Potrebný percentuálny zisk by ešte mali KDU-ČSL a TOP 09. Voľby sa konajú 20 a 21. októbra.

Viac o téme: Andrej BabišANOČeské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu