Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spoveď syna zavraždenej novinárky: FOTO Kusy tela mojej mŕtvej matky boli všade

Daphne Caruana Galizia a jej syn Matthew Zobraziť galériu (6)
Daphne Caruana Galizia a jej syn Matthew (Zdroj: Facebook)

BRUSEL - Zavraždili ju, pretože odhaľovala politickú korupciu, uviedol dnes syn maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zahynula v pondelok pri výbuchu bomby nastraženej v aute. Zároveň zo spoluúčasti na zločine nepriamo obvinil vládu premiéra Josepha Muscata. Zjavný atentát rázne odsúdila aj Európska komisia.

"Moja matka bola zavraždená, pretože obhajovala právny poriadok proti tým, ktorí sa ho snažili porušiť," napísal Matthew Caruana Galizia na facebooku. "Vybrali si ju, pretože o tom písala ako jediná," dodal. Premiéra Muscata a jeho okolie obvinil z toho, že vládu, políciu a súdy obsadil "podvodníkmi".

Spoveď syna zavraždenej novinárky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud)

Explózia, ktorá odhodila novinárkine vozidlo z cesty do poľa v blízkosti dediny Bidnija, otriasla celým stredomorským ostrovom. Podľa úradov je to prvá vražda novinára na Malte. "Nikdy nezabudnem na to, ako som v poli bežal okolo plameňov, lomcoval dverami, klaksón stále trúbil ... Pozrel som sa dole a všade po zemi ležali kusy tela mojej matky," uviedol novinárkin syn.

Zničené auto novinárky.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Takto vyzerá vojna a ľudia by to mali vedieť... Sme národ, ktorý bojujú so štátom a organizovaným zločinom, ktoré od seba už nejde rozlíšiť," dodal.

"Všetci vedia, že ma Caruanová Galiziová ostro kritizovala tak v politickej, ako aj osobnej rovine. Nikto ale nemôže ospravedlniť taký barbarský čin," komentoval udalosť maltský premiér Joseph Muscat, ktorý 53-ročný novinárku kvôli niektorým z jej obvinení žaloval.

Daphne Caruana Galizia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/The Malta Independent)

Päťdesiattri ročná žurnalistka na jar vyvolala v krajine rozruch, keď niekoľkých blízkych premiéra Muscata, najmä jeho manželku Michelle, obvinila z toho, že si otvorili účet v Paname, kam putovali okrem iného úplatky z Azerbajdžanu. Muscat, sám bývalý novinár, to označil za "najväčšiu lož v dejinách maltskej politiky". Nakoniec bol nútený vyhlásiť predčasné voľby, ktoré v júni, keď Malta predsedala Európskej únii, s prehľadom vyhral.

Zničené auto novinárky.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vodca opozície Adrian Delia označil vraždu novinárky za útok na demokraciu i slobodu slova a volá po nezávislom vyšetrovaní. Podľa agentúry Reuters mu budú asistovať forenzní experti a agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Vraždu dnes dôrazne odsúdila Európska komisia a jej predseda Jean-Claude Juncker. Hovorca únijnej exekutívy Margaritis Schinas dodal, že komisia je vraždou novinárky otrasená. "Bola priekopníčkou investigatívnej žurnalistiky na Malte," vyhlásil Schinas a poukázal na to, že ostré debaty, ktoré jej práca vzbudzovala, boli dôkazom jej reportérskych schopností a oddanosti pre hľadanie pravdy.

Celý status Matthewa

Pol hodinu pred explóziou novinárka na svoj blog napísala: "Všade, kam sa človek pozrie, sú podvodníci. Je to zúfalé."

Viac o téme: VraždaNovinárkaMaltaJoseph MuscatDaphne Caruanová Galiziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu