Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Následky búrky Ophelia v Spojenom kráľovstve: VIDEO Obrovské vlny, spadnuté strechy, traja mŕtvi

Vlny v Penzanze. Zobraziť galériu (4)
Vlny v Penzanze. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Smrtiaca búrka Ophelia, ktorá vyčíňa v Spojenom kráľovstve, zanechala po sebe už troch mŕtvych. Obyvatelia sa trápia s dažďom, silným vetrom a padajúcimi stromami. Kvôli výčinom počasia došlo k prerušeniu železničnej aj leteckej dopravy. Niekoľko stotisíc domácností v Írsku je stále bez prúdu.

Počasie sa po celom svete muselo zblázniť: VIDEO Oheň, voda, vietor a ľadové gule ničia mestá

Silný vietor sprevádzajúci búrku Ofélia v Írsku

Hlavná sila búrky sa dnes presunula nad Škótsko, kde dosahuje vietor v nárazoch rýchlosť až okolo 115 km/h. Britská meteorologická služba vydala v severných regiónoch Spojeného kráľovstva varovania pred silným vetrom, škótska agentúra pre životné prostredie zase upozorňuje na 14 miestach na riziko povodní. Povodne hrozia aj na anglickom Juhozápade a v grófstve Dorset.

Následky búrky Ophelia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ophelia sa v pondelok prehnala Írskou republikou a Severným Írskom, kde po sebe zanechala značné materiálne škody. V Írsku zostalo bez energie 245-tisíc odberateľov elektriny, zatiaľ čo u jeho severného suseda to bolo 3 600 domov.

V severnom Anglicku búrka narušila železničnú dopravu, keď na trate popadali stromy. Vlaky nejazdia ani vo Walese, kde v dôsledku silného vetra jedna žena utrpela zranenia, keď ju zasiahol letiaci konár. V grófstve Cumbria silný vietor poškodil strechu na štadióne v meste Barrow. Polícia v grófstve varovala obyvateľov, aby cestovali len, keď je to nevyhnutné, keďže na cestách sú úlomky budov a káble.

Katastrofa v Írsku

Traja ľudia prišli včera v Írsku o život po tom, ako na väčšine jeho územia vyčíňala búrka Ophelia, ktorá sa cez noc presunula na západné pobrežné oblasti Walesu a Škótska. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Ophelia síce stratila silu hurikánu, ale podľa meteorológov môže rýchlosť vetra stále dosahovať v nárazoch 120 až 150 kilometrov za hodinu.

Vyše 50-ročná žena zahynula na juhu Írska, keď na jej auto spadol strom. Druhou nepriamou obeťou búrky bol tridsiatnik, ktorý podľahol zraneniam pri incidente s motorovou pílou, keď sa snažil odstrániť spadnutý strom. Tretí muž taktiež zomrel po páde stromu na auto.

Všetky školy boli v pondelok v krajine zatvorené a obyvateľov vyzvali, aby ostali doma a cestovali len v prípade nutnosti. Dublinské letisko zrušilo približne 200 príletov a odletov. Búrka odtrhla väčšinu strechy na štadióne futbalového mužstva Cork City v meste Cork a miestne médiá hlásili záplavy pobrežných oblastí v okrese Galway.

Obavy zo zvláštne sfarbenej oblohy

Obloha nad britskou metropolou Londýn sa včera sfarbila do neobvyklého žltého odtieňa v dôsledku búrky Ophelia, ktorá so sebou priviala prach zo Sahary a dym z lesných požiarov zúriacich na juhu Európy. Ich prítomnosť odfiltrovala slnečné svetlo, informovala agentúra Reuters.

Následky búrky Ophelia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kým v Londýne bol vietor iba mierny, mnohých obyvateľov britského hlavného mesta prekvapila žltá obloha. Mnohí z nich zverejnili fotografie tohto ojedinelého prírodného javu na sociálnych sieťach. "Keď sa sem Ophelia presunula z Azorských ostrovov, zobrala so sebou i saharský prach zo severnej Afriky, ako aj dym z lesných požiarov v Španielsku a Portugalsku," uviedla hovorkyňa britskej meteorologickej služby.

Následky búrky Ophelia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Toto žltkasté sfarbenie pochádza z prachu, ktorý sa nachádza vysoko v atmosfére, pričom modrý element slnečného svetla je v dôsledku prachu rozptýlený, avšak červený element cez túto clonu prechádza. Slnko sa preto javí červenšie a obloha nadobúda tento žltkastý odtieň," dodala.

Viac o téme: BúrkaHurikánÍrskoŠkótskoVeľká BritániaOphelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu