Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia na Kórejskom polostrove je alarmujúca: Vojna môže vypuknúť kedykoľvek

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong v pondelok vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove "dospela do rizikového bodu a jadrová vojna môže vypuknúť v ktorúkoľvek chvíľu".

Kim In-rjong povedal na zasadnutí výboru Valného zhromaždenia OSN pre odzbrojenie, že žiadna krajina na svete nie je vystavená "takej tvrdej a priamej jadrovej hrozbe od USA ako Severná Kórea" - a jeho krajina má právo na sebaobranu. Diplomat podľa tlačových agentúr DPA a AP uviedol, že Severná Kórea sa tento rok stala "vyspelou jadrovou veľmocou, ktorá vlastní prostriedky jadrového útoku s rôznym dosahom, vrátane atómovej bomby, vodíkovej bomby a medzikontinentálnych balistických striel".

Kim In-rjong varoval, že "v našom dostrele sa nachádza celá pevnina Spojených štátov" a ak nás USA napadnú, "v žiadnej časti sveta neuniknú nášmu tvrdému trestu". Zástupca veľvyslanca tiež povedal, že Severná Kórea "podporuje úplnú likvidáciu nukleárnych zbraní a snahy o ich zákaz na celom svete", ale pre vyhrážky zo strany USA nemôže podpísať Zmluvu o zákaze jadrových zbraní.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v nedeľu 15. októbra pre spravodajskú televíznu stanicu CNN uviedol, že diplomatické úsilie o vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať až zhodenia prvej bomby".

Napätie na Kórejskom polostrove sa vyostrilo v posledných mesiacoch, pričom americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un rozpútali medzi sebou vojnu slov a nechýbali ani vyhrážky vzájomným zničením. Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste v septembri Bezpečnostná rada OSN rozšírila už platné sankcie voči Severnej Kórei (KĽDR).

USA vopred nevylúčujú rozhovory so Severnou Kóreou

Spojené štáty nevylučujú možnosť priamych rozhovorov so Severnou Kóreou. Počas návštevy Japonska to dnes uviedol námestník ministra zahraničných vecí John J. Sullivan, ktorého citovala agentúra Reuters. "Nevylučujeme ani možnosť priamych rozhovorov... Pri riešení tohto (severokórejského) problému je naším ťažiskom diplomacia. Spolu s našimi spojencami - Japonskom, Južnou Kóreou a ďalšími - musíme byť však pripravení na najhoršie, ak zlyhá diplomacia," povedal Sullivan po rozhovoroch so svojím japonským náprotivkom v Tokiu. 

Zdôraznil pritom odhodlanie USA brániť svojich regionálnych spojencov. Obaja predstavitelia sa zhodli na potrebe vystupňovania tlaku na Pchjongjang, ktorý by ho donútil zastaviť jeho raketový a jadrový program. V stredu bude Sullivan o riešení severokórejskej krízy rokovať v Soule, uviedla agentúra AP. 

Zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong v pondelok vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove "dospela do rizikového bodu a jadrová vojna môže vypuknúť v ktorúkoľvek chvíľu". Žiadna krajina na svete nie je podľa neho vystavená "takej tvrdej a priamej jadrovej hrozbe od USA ako Severná Kórea," ktorá má preto právo sa brániť. 

Podľa Kim In-rjonga je KĽDR vyspelou jadrovou veľmocou, ktorá má k dispozícii atómovú bombu, vodíkovú bombu i medzikontinentálne balistické strely. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v nedeľu pre CNN uviedol, že diplomatické úsilie o vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať až zhodenia prvej bomby".

Krajiny sa dohodli na posilnení tlaku

Diplomati USA a Japonska sa v utorok dohodli na maximalizovaní tlaku na Severnú Kóreu, aby vyriešili napätie súvisiace s jadrovým programom. Námestník amerického ministra zahraničia John Sullivan po stretnutí s japonským kolegom Šinsukem Sugijamom pre novinárov uviedol, že hlavným cieľom je diplomatické riešenie problému a nakoniec aj denuklearizácia Kórejského polostrova. "Musíme byť však s našimi spojencami v Japonsku, Južnej Kórei a všade inde pripravení na najhoršie, ak diplomacia zlyhá," zdôraznil.

Sugijama sa zase počas svojho tlačového brífingu vyjadril, že Japonsko podporuje politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, ponechať si otvorených viacero možností. Podobne, ako jeho americký náprotivok, však zdôraznil potrebu diplomatického riešenia a spolupráce Japonska, USA, Južnej Kórey, ako aj Číny a Ruska.

Obaja diplomati vycestujú do Južnej Kórey, kde budú v stredu rokovať o ďalšom postupe v súvislosti s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR). Rokovania sa uskutočnia v čase, keď USA a Južná Kórea uskutočňujú spoločné vojenské cvičenia. Tie však KĽDR považuje za prípravu na inváziu. Námestník severokórejského veľvyslanca pri Organizácii Spojených národov sa v pondelok v tejto súvislosti vyjadril, že sa polostrov dostal do bodu, keď môže "jadrová vojna vypuknúť kedykoľvek".

Viac o téme: Severná KóreaKim Čong-Un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu