Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pár dní pred voľbami v Česku! Bizarný prieskum: Babiš, komunisti, piráti a Okamura

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/Robert Tappert)

PRAHA - Podpora ANO, ČSSD aj KSČM sa podľa októbrového prieskumu agentúry Median od septembra mierne znížila. Podobne klesala aj podpora TOP 09 k aktuálne šiestim percentám hlasov. Ťažili z toho Piráti a hnutie SPD Tomia Okamuru, ktorí majú vyššiu podporu medzi mladšími voličmi. ODS a KDU-ČSL by miesta v Snemovni uhájili. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky dnes - deň pred zákazom zverejňovanie prieskumov - poskytol Median.

Víťazom volieb by aj v prvej polovici októbra bolo hnutie ANO, hoci by v porovnaní so septembrovým prieskumom jeho zisk klesol z 27 na 25 percent. Podobne druhú ČSSD by volilo 12,5 percenta voličov (o jeden percentuálny bod menej) a KSČM by získala 10,5 percenta hlasov (o dva percentuálne body menej).

Najmenšiu stratu pol percentuálneho bodu utrpela ODS (aktuálne deväť percent), KDU-ČSL si naopak rovnakou mierou polepšila na 6,5 ​​percenta. TOP 09 klesla zo siedmich na šesť percent. Občianskí demokrati by vďaka nárastu o tri percentuálne body predstihli Okamurovo hnutie (teraz 9,5 percenta), ľudovcom odskočili Piráti zo šiestich na 8,5 percenta.

Podpora strán sa podľa agentúry môže v poslednom predvolebnom týždni veľmi meniť, šancu na vstup do Snemovne má aj STAN a Zelení. Piráti a SPD sa opierajú o mladých voličov, ktorých účasť a volebné správanie sú najmenej "spoľahlivé". Kým TOP 09 a KDU-ČSL si vstupom do Snemovne nemôžu byť isté, poslanca by mohli mať aj Starostovia a Zelení, pokiaľ k voľbám prinútia všetky svojich voličov, uviedol Median.

Najvyšší volebný potenciál ale malo podľa agentúry hnutie ANO, ktoré stále môže prekročiť hranicu 30 percent. Pokiaľ by však ANO dostalo hlasy len od svojich skalných voličov, získalo by menej ako 20 percent. ČSSD by mohla pomýšľať až na 16,5 percenta, ODS na 15 percent, SPD na 14,5 percenta a Piráti na 14 percent hlasov. Volebný potenciál KSČM sa znížil na približne 13 percent hlasov, hlasy presvedčených voličov by jej rovnako ako sociálnym demokratom zaistil len desaťpercentný zisk.

Volebné potenciál ukazuje, koľko by strana mohla dostať hlasov, keby sa k nej priklonili všetci respondenti, ktorí ju vážne zvažujú a nevylučujú účasť. Volebnú účasť deklarovalo v prvej polovici októbra 64 percent opýtaných, čo je v porovnaní so septembrovým prieskumom o štyri percentuálne body viac. "Len 46,5 percenta ľudí si ale bolo účasťou istých," upozornil Median.

Pár dní pred voľbami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: median)

Viac o téme: Andrej BabišČSSDANOTomio OkamuraKSČM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu