Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce tvrdenie: Polícia v Keni mala kvôli voľbám zabiť 67 podporovateľov opozície

Opoziční stúpenci protestujú proti nadchádzajúcim voľbám
Opoziční stúpenci protestujú proti nadchádzajúcim voľbám (Zdroj: TASR/AP)

NAIROBI - Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) tvrdia, že kenská polícia zabila 67 opozičných podporovateľov a mnohých ďalších zranila.

Vo svojej najnovšej správe uvádzajú, že k úmrtiam po celej krajine došlo po protestoch opozície proti augustovému znovuzvoleniu Uhuruho Kenyattu. Svedkovia pre členov organizácií uviedli, že v demonštrantov v hlavnom meste polícia po proteste prenasledovala, bila ich a strieľala na nich. Členovia AI a HRW vypočuli v Nairobi dovedna 151 obetí, svedkov, ľudskoprávnych aktivistov, humanitárnych pracovníkov a policajtov. V Keni sa od volieb, ktoré boli 8. augusta, uskutočnilo viacero protestov.

Najvyšší súd nedávno vyhlásil, že voľby "neboli v zhode s ústavou a platnými zákonmi" a anuloval ich výsledky. Netvrdil pritom, že za neplatnosť volieb môže ich víťaz Uhuru Kenyatta či jeho politická strana. Predseda volebnej komisie Wafula Chebukati neskôr vymenoval šesť osôb, ktoré budú dohliadať na nové prezidentské voľby. Tie sa budú konať 26. októbra. Opozičný líder Raila Odinga, ktorý žiadal aj zmeny najvyšších členov komisie, už stiahol kandidatúru.

Viac o téme: VoľbyOpozíciaKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu