Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Vážny vojenský incident v Iraku: Kurdi hovoria o vojne, USA o omyle!

Obyvatelia masovo opúšťajú Kirkúk Zobraziť galériu (4)
Obyvatelia masovo opúšťajú Kirkúk (Zdroj: Twitter)

KIRKÚK - Iracké pozemné sily dobyli dnes oblasť ležiacu neďaleko mesta Kirkúk, kde sa nachádzajú veľké ropné polia, ktoré doteraz ovládali kurdskí povstalci. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackých ozbrojených síl.

Iracký premiér Hajdar Abádí medzičasom vyhlásil, že cieľom postupu vládnych síl v oblasti Kirkúku je "zabrániť hrozbe rozdelenia krajiny", ktorá Iraku hrozí po tom, čo Kurdi nedávno usporiadali referendum o nezávislosti Kurdistanu. "Konali sme len s cieľom splniť si ústavnú povinnosť, ktorou je rozšírenie právomocí federálnej vlády a nastolenie bezpečnosti a ochrany národného bohatstva tohto mesta," uviedol vo vyhlásení na margo operácií vládnych síl v Kirkúku iracký premiér.

Podľa Abádího prišlo rozhodnutie zasiahnuť v Kirkúku po tom, čo kurdskí predstavitelia odmietli zrušiť výsledky "jednostranného" referenda a usilujú sa o vznik samostatného štátu "založeného na etnickom a rasovom princípe". Etnicky zmiešaný Kirkúk začali pred postupujúcimi vládnymi silami opúšťať tisíce ľudí smerujúcich do miest Sulajmáníja a Adlíb. Na cestách medzi uvedenými irackými mestami sa vytvorili dlhé kolóny áut, pričom väčšina utekajúcich obyvateľov Kirkúku sú etnickí Kurdi.

Napätie vo vzťahoch medzi Kurdistanom a vládou v Bagdade vyvolalo referendum o nezávislosti Kurdistanu, ktoré sa konalo 25. septembra a skončilo sa víťazstvom prívržencov odtrhnutia sa regiónu od Iraku. Vláda v Bagdade tvrdí, že referendum sa konalo v rozpore s ústavou, a výsledky hlasovania neuznáva. Mesto Kirkúk, ktoré leží na severe Iraku a v blízkosti bohatých nálezísk ropy, nie je oficiálne súčasťou irackého Kurdistanu, ale pôsobia tam oddiely péšmarga.

Kurdské oddiely získali kontrolu nad Kirkúkom, keď sa džihádistická organizácia Islamský štát v roku 2014 zmocnila častí územia na severe Iraku, pričom nenarážala na žiaden odpor irackej armády. Bagdad už medzičasom Kurdov požiadal, aby odovzdali správu nad mestom federálnym úradom, k čomu však zatiaľ nedošlo. Tento ich spor sa ešte vystupňoval po nedávnom kontroverznom referende.

Koalícia vedená USA označila boje v Kirkúku za nedorozumenie

Američanmi vedená koalícia bojujúca s Daeš vyjadrila názor, že prestrelka medzi irackými a kurdskými silami v severoirackom Kirkúku a jeho okolí bola "nedorozumením". Koalícia monitoruje federálne a kurdské vojenské vozidlá a domnieva sa, že ide o "koordinované aktivity, nie útoky". Podľa vyhlásenia si je koalícia vedomá správ o prestrelke v nočných hodinách pred svitaním, "ale domnievame sa, že táto zrážka dnes ráno bola nedorozumením" v čase obmedzenej viditeľnosti.

VIDEO Vážny vojenský incident
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

"Pokračujeme v obhajovaní dialógu medzi irackými a kurdskými úradmi," uviedol veliteľ koaličných pozemných síl generálmajor Robert White s tým, že všetky strany musia aj naďalej zostať zamerané na porážku spoločného nepriateľa - Daeš. Agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackých ozbrojených síl informovala, že iracké pozemné sily dnes dobyli oblasť ležiacu neďaleko mesta Kirkúk, kde sa nachádzajú veľké ropné polia, ktoré doteraz ovládali kurdskí povstalci. Po prvých správach o bojoch v Kirkúku a jeho okolí sa podľa AP kurdské sily dnes začali sťahovať z mesta takmer bez boja.

VIDEO Vážny vojenský incident
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: IrakKurdiKirkúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu