Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ohlasy na víťazstvo Kurza: Rakúsko opäť upútalo pozornosť celého starého kontinentu

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Prvé reakcie zahraničných tlačovín na výsledky rakúskych parlamentných volieb sprostredkovala dnes večer tlačová agentúra APA. Podľa rímskeho denníka La Repubblica Rakúsko, ktoré vlani držalo v napätí celú Európu, keď populistická pravica iba tesne neuspela v prezidentských voľbách, opäť upútalo pozornosť celého starého kontinentu.

Pravičiari Heinza-Christiana Stracheho (zo Slobodnej strany Rakúska-pozn.TASR) chcú vstúpiť do novej vlády, aby sa otočili chrbtom Bruselu a spojili sa s Budapešťou zvýšiac moc Vyšehradskej štvorky, ktorá sa stavia proti spoločnej utečeneckej politike Európskej únie, mieni autor príspevku talianskeho periodika.

Z demokraticko-politického hľadiska je toto vystupňovanie na osobnosti v Rakúsku problematické. Svedčí o túžbe po veľkom uvoľnení, ktorého súčasťou môžu byť aj sympatie pre autoritársky štýl politiky, mieni švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Súčasne dodáva, že by bolo nefér vyčítať to víťazovi volieb Sebastianovi Kurzovi, aj keď neváhal vytĺcť z toho politický kapitál.

Mnohé z Kurzových ideí - efektívnejšia správa, daňové úľavy alebo volanie po väčšom zohľadnení názorov bežných občanov v rozhodovacom procese - sú správne. Zväčša však nie sú nové. Vždy pri tom bol problém s ich implementáciou v praxi. Nádeje vkladané do Kurza sú v každom prípade podobne veľké ako potenciál pre sklamania, mieni NZZ.

Rakúske zázračné dieťa by mohlo byť užitočné pre (maďarského premiéra Viktora) Orbána, píše budapeštiansky denník Blikk vo svojom internetovom vydaní.

Orbán má so súčasným rakúskym kancelárom Christianom Kernom mrazivé vzťahy. Kern tak napríklad navrhol škrtnúť finančné prostriedky Únie pre Maďarsko, ak krajina nebude postupovať v súlade s rozhodnutiami väčšiny ostatných členov EÚ. Naopak, Sebastian Kurz si ako minister zahraničných vecí dobre rozumel s rezortným maďarským kolegom Péterom Szijjártóom. Navyše sú si postoje Kurza i jeho strany a maďarskej vlády k utečeneckej problematike blízke, konštatoval budapeštiansky denník.

Pri vytváraní koalície sa Kurz nakoniec obráti na SPÖ

Napriek predvolebnej rétorike a názorovej blízkosti strán Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), pri vytváraní vládnej koalície prevládne konzervatívny postoj a predseda rakúskych ľudovcov Sebastian Kurz sa obráti na sociálnych demokratov z SPÖ. Myslí si to odborníčka na medzinárodnú politiku Mária Kočnerová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

"Dal sa predpokladať nárast preferencií pre strany, ktoré vo svojich programoch vystupovali proti migrantom, najmä moslimského pôvodu, v čom sú si bližšie práve víťazná strana ÖVP a FPÖ. Tejto problematike sa venovala aj kampaň namierená proti terajšiemu ministrovi zahraničných vecí Kurzovi, najhorúcejšiemu kandidátovi a víťazovi volieb," uviedla analytička pre TASR.

Kočnerovej odhad vychádza z histórie, keď Jörg Haider, ktorý vystúpil zo strany slobodných a stal sa predsedom Zväzu pre budúcnosť Rakúska (BZÖ), bol tiež prizvaný na tvorbu vlády, avšak nakoniec aj pod tlakom EÚ sa tak nestalo.

Viac o téme: Sebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu