Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predčasné voľby v Rakúsku sú už v podstate rozhodnuté: Víťazom bude Kurzova ÖVP

V Rakúsku sa v nedeľu začali predčasné parlamentné voľby. Zobraziť galériu (3)
V Rakúsku sa v nedeľu začali predčasné parlamentné voľby. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Viac ako 6,4 milióna oprávnených voličov môže dnes spolurozhodovať o novom personálnom zložení rakúskeho parlamentu a nepriamo i o podobe budúcej rakúskej vlády.

V alpskej republike sa začali predčasné parlamentné voľby, ktoré si vynútila roztržka doteraz koaličných partnerov zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna a z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej vedenie prevzal následne úradujúci šéf diplomacie Sebastian Kurz. O priazeň voličov sa uchádza 16 politických strán, z toho desať na celom území štátu a šesť iba v niektorých zo spolkových krajín.

Čas hlasovania občanov nie je v Rakúsku stanovený jednotne pre celé územie krajiny, jeho určenie je v právomocí obcí a miest. Jediným pevným časovým údajom je záver volieb o 17.00 h. Už krátko po 17.00 h by tak mali byť známe prvé prognózy volebných výsledkov a o niečo neskôr aj prvé ich odhady. S predbežným konečným výsledkom sa ráta okolo 20.30 h.

Fakt, že v tomto roku volí písomnou formou rekordný počet oprávnených voličov, však môže znamenať, že skutočne relevantné výsledky budú známe až v pondelok, keď už bude zarátaných aj okolo 780.000 odovzdaných hlasov, ktoré ešte nebudú zohľadnené v údajoch z nedeľňajšieho večera. V závislosti na výške volebnej účasti to môže predstavovať hoci aj 16 percent hlasov, čo s určitosťou nebude zanedbateľný faktor.

Prieskumy verejnej mienky naznačovali víťazstvo ľudovcov, avšak znalci pomerov upozorňovali, že dôležité budú konkrétne zisky jednotlivých strán a hlavne pomer pribudnuvších a stratených stúpencov v uplynulom období. A to aj počas predvolebnej kampane, ktorá bola nielen dlhá a náročná, ale aj mimoriadne nečistá, prešpikovaná rôznymi škandálmi, ktoré budú mať zrejme súdnu dohru.

Kancelár varuje pred nebezpečnou koalíciou

Pred vznikom čierno-modrej koalície rakúskych ľudovcov z ÖVP a slobodných z FPÖ varoval včera na záverečnom straníckom predvolebnom podujatí úradujúci spolkový kancelár, líder sociálnych demokratov z SPÖ Christian Kern.

V Rakúsku sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa jeho slov by vznik takejto koalície viedol k likvidácii sociálnych výdobytkov. Jeho SPÖ, (ktorej prieskumy nedávajú priveľa šancí na víťazstvo vo voľbách) naďalej považuje za svoju hlavnú úlohu rešpektovanie a posilnenie práv občanov v sociálnej sfére, dodal.

Kern vo vystúpení vo Viedni označil však šance sociálnych demokratov v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách za dobré, v ich prospech sa tesne pred hlasovaním zmenila i atmosféra vo verejnosti, poznamenal a dodal, že je to tiež dôsledok faktu, že ľudia zistili, akú hrozbu môže pre nich predstavovať koalícia ľudovcov a slobodných.

Duševne vyšinutý dôchodca sa pokúsil podpáliť volebnú miestnosť

Doteraz pokojný priebeh predčasných parlamentných volieb, ktoré sa dnes konajú v Rakúsku, narušil zrejme duševne vyšinutý dôchodca v spolkovej krajine Štajersko. Sedemdesiatsedemročný muž prišiel do volebnej miestnosti v Hartbergu s kanistrom benzínu , ktorý tam vyprázdnil. Občania mu však zabránili v evidentnej snahe podpáliť volebnú miestnosť.

Ako vyplýva z prvých informácií krajinského veliteľstva rakúskej polície, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, muž sa navyše vyhrážal predsedovi tamojšej volebnej komisie. Podľa dostupných informácií nedošlo pri incidente k žiadnym ujmám na zdraví.

Hans-Christian Strache so svojou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson)

Internetová stránka najväčšieho favorita sa stala terčom hackerského útoku

Internetová stránka Rakúskej ľudovej strany, ktorej volebný líder, úradujúci šéf diplomacie Sebastian Kurz je považovaný za favorita dnešných predčasných parlamentných volieb, sa stala terčom hackerského útoku.

Podľa straníckych zdrojov išlo o tzv. DDoS atak. experti pracujú aktuálne na čo najrýchlejšom obnovení prevádzky stránky. Ako informovala tlačová agentúra APA, osobná webová stránka Sebastiana Kurza bola dostupná bez problémov.

Víťazom Kurzova ÖVP

Víťazstvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) v dnešných predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku s predpokladaným ziskom 30,2 percenta hlasov predpovedá odhad volebných výsledkov verejnoprávnej televízie ORF.

Aj podľa neho by sa pravicovopopulistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) mala stať druhým najsilnejším politickým subjektom krajiny so ziskom 26,8 percenta. Sociálni demokrati z SPÖ spolkového kancelára Christiana Kerna by so ziskom 26,3 percenta hlasov mali obsadiť tretiu priečku.

Viac o téme: VoľbyParlamentné voľbyRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu