Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO V Kalifornii zabíjajú požiare: Počet obetí stúpol, nezvestných sú stále stovky

Požiare v Kalifornii si vyžiadali už 38 mŕtvych. Zobraziť galériu (4)
Požiare v Kalifornii si vyžiadali už 38 mŕtvych. (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Na 38 stúpol počet obetí rozsiahlych lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v severnej časti amerického štátu Kalifornia. S odvolaním sa na vyhlásenia tamojších predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra AP.

Bližšie podrobnosti úrady neuviedli. Predpokladá sa, že obeťami sú ľudia, ktorí prišli o život začiatkom týždňa, keď ničivé požiare vypukli, a ich telá sa našli až v sobotu. Záchranári a hasiči v oblasti evidujú do 300 hlásení o nezvestných, podľa agentúry AP však neveria, že by sa počet obetí lesných požiarov k tomuto číslu priblížil. Väčšina hlásení sa týka ľudí, ktorým sa nepodarilo spojiť s príbuznými či priateľmi a oznámiť im, že sú nažive a v bezpečí.

Oblasti na severe Kalifornie, kde vyčíňajú lesné požiare, v sobotu navštívil guvernér štátu Kalifornia Jerry Brown a senátorky Dianne Feinsteinová a Kamala Harrisová. Brown označil vyčíňajúce lesné požiare "za jednu z najväčších tragédií, akým Kalifornia vo svojich dejinách čelila". Obyvateľov postihnutých oblastí Brown upozornil, že nebezpečenstvo pretrváva, a vyzval ich, aby poslúchli výzvu na evakuáciu, ak by ju úrady vydali.

Požiare v Kalifornii si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Odhaduje sa, že pre sériu požiarov v severnej Kalifornii muselo opustiť svoje domovy približne 90.000 obyvateľov. Vyšetrovatelia sa snažia objasniť príčinu vzniku týchto požiarov, ktorou mohlo byť strhnutie či skratovanie elektrických vedení v dôsledku prudkého vetra z noci na minulý pondelok. Dym z lesných požiarov zamoril aj oblasť Sanfranciského zálivu, kde veľké znečistenie ovzdušia spôsobilo prerušenie vyučovania na školách, ako aj meškanie a rušenie letov pre zhoršenú viditeľnosť.

Viac o téme: PožiarKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu