Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecký minister varuje: Trumpove slová môžu priniesť jadrovú vojnu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes upozornil, že ak Spojené štáty vypovedajú jadrovú dohodu s Iránom alebo naň znovu uvalia sankcie, môže nastať situácia, že Irán vyvinie jadrové zbrane a riziko vojenského konfliktu v blízkosti Európy sa zvýši.

Gabriel reagoval na piatkové vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý uviedol, že jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami už nezodpovedá národným bezpečnostným záujmom Spojených štátov. USA však od dohody z roku 2015 neodstúpia. Prezident USA však vyzval ministerstvo financií, aby uvalilo prísne sankcie na iránske Revolučné gardy a na rovnaký postup vyzval aj spojencov Washingtonu.

Gabriel dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk konštatoval, že Trump vyslal "zložitý a nebezpečný signál", a to navyše v čase, keď sa americká administratíva zaoberá krízou so severokórejským jadrovým programom.

Šéf nemeckej diplomacie má podľa vlastných slov veľké obavy, že to, čo sa z amerického pohľadu "deje v Iráne alebo s Iránom nezostane len iránskou otázkou", ale že aj iné štáty by mohli začať zvažovať, že si zaobstarajú jadrové zbrane, keďže takéto zmluvy (ako s Iránom) sú vypovedané. "A naše deti a vnuci budú vyrastať vo veľmi nebezpečnom stave," upozornil Gabriel. 

Uviedol, že ak USA vypovedajú jadrovú dohodu s Iránom alebo naň znovu uvalia sankcie, iránski konzervatívci, ktorí sú proti rokovaniam so Západom, získajú prevahu a mohli by sa vrátiť k plánom na výrobu jadrových zbraní. Gabriel dôrazne upozornil, že Izrael túto situáciu nebude tolerovať a "potom sa vrátime tam, kde sme boli pred 10, 12 rokmi s hrozbou vojny relatívne blízko Európy".

Nemecký minister preto vyzval Spojené štáty, aby kvôli vnútornej politike USA neohrozovali bezpečnosť svojich spojencov a vlastných občanov. Gabriel potvrdil, že Nemecko spolu s Britániou, Francúzskom, Čínou a Ruskom bude aj naďalej dodržiavať jadrovú dohodu uzavretú s Iránom.

Viac o téme: Donald TrumpIránSigmar Gabriel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu