Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strach o jadrovú dohodu s Iránom: Macron telefonoval s Rúháním, ozval sa aj šéf OSN

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron by mohol vycestovať do Iránu po tom, čo jeho americký náprotivok Donald Trump pohrozil odstúpením Washingtonu od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom, ak nedôjde k jej sprísneniu.

Prípadná návšteva bola jedným z predmetov piatkového telefonického rozhovoru Macrona s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, informovala agentúra DPA s odvolaním sa vyhlásenie Elyzejského paláca. Francúzsky líder sa podľa neho plánuje v priebehu nasledujúceho týždňa stretnúť s Jukijom Amanom, generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá monitoruje dodržiavanie uvedenej dohody.

V danej záležitosti má v "najbližších týždňoch" vycestovať do Teheránu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.  Rúhání v piatkovom telefonáte ubezpečil Macrona, že Irán zostáva verný dohode o obmedzení svojho jadrového programu, ktorú uzavrel v roku 2015 so šiestimi svetovými mocnosťami vrátane Francúzska a Spojených štátov. Macron pri tejto príležitosti zároveň naliehal na Rúháního, aby prispel k urovnaniu konfliktu v Sýrii, informovala agentúra AP.

Macron predtým vydal spoločné vyhlásenie s britskou premiérkou Theresou Mayovou a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou ako predstaviteľkami ďalších dvoch signatárskych krajín dohody s Iránom, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad novou stratégiou Trumpa v politike voči Teheránu.

Šéf OSN dúfa, že jadrová dohoda s Iránom vydrží aj po Trumpových obvineniach

Generálny tajomník OSN António Guterres "pevne dúfa", že medzinárodná jadrová dohoda s Iránom zostane v platnosti aj po tom, čo americký prezident Donald Trump obvinil Teherán z jej porušovania a pohrozil odstúpením Spojených štátov ako jednej zo signatárskych krajín.

Agentúra AP o tom informovala v noci na dnes s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu OSN Stéphana Dujarrica. Guterres podľa neho predmetnú dohodu z roku 2015 oceňuje ako veľmi dôležitý prelom v úsilí obmedziť šírenie jadrových zbraní a prispieť k svetovému mieru.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Gholámalí Chóšrú napísal v piatok Guterresovi a členom Bezpečnostnej rady OSN list, v ktorom vyčíta Spojeným štátom "porušenie ducha i litery" jadrovej dohody, oficiálne označovanej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Upozornil, že podoba tohto dokumentu bola odsúhlasená Bezpečnostnou radou a nie je ju tak možné "opätovne prerokúvať či pozmeňovať".

"Iránska islamská republika nebude prvou stranou, ktorá od tejto dohody odstúpi. Ak však jej práva a záujmy nebudú rešpektované, prestane plniť všetky záväzky a bude pokračovať v mierovom jadrovom programe bez akýchkoľvek obmedzení," varoval veľvyslanec, ktorého citovala agentúra DPA.

Predmetom uvedenej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami vrátane Spojených štátov je obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií zo strany Západu.

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu