Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA napokon od jadrovej dohody s Iránom neodstúpia: Majú ale výhrady

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami už nezodpovedá národným bezpečnostným záujmom Spojených štátov. Tie však od dohody z roku 2015 neodstúpia, uviedol dnes v prejave z Bieleho domu americký prezident Donald Trump.

Prezident USA vyzval ministerstvo financií, aby uvalilo prísne sankcie na iránske Revolučné gardy a na rovnaký postup vyzval aj spojencov Washingtonu. Trump vo svojom prejave v Bielom dome vymenoval niektoré zásadné nedostatky, ktoré jadrová dohoda má, avšak dotkol sa aj niektorých podľa neho znepokojujúcich aktivít Teheránu, ktoré s jeho jadrovým programom nesúvisia. 

Iránu americký prezident vyčíta najmä jeho program vývoja balistických rakiet, podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada či militantného libanonského hnutia Hizballáh a ďalších skupín, ktoré podľa neho pôsobia destabilizujúco v celej oblasti Blízkeho východu. V súlade s americkou legislatívou je prezident povinný najneskôr do nedele informovať Kongres, či Irán jadrovú dohodu dodržiava a či je dohoda aj naďalej z hľadiska Spojených štátov prioritou ich národnej bezpečnosti.

Trump pripustil, že Teherán síce postupuje v duchu dohody, avšak tá má podľa neho zásadné nedostatky a okrem toho Irán pôsobí destabilizujúco v oblasti Blízkeho východu, ako aj v Jemene. Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Viac o téme: Donald TrumpIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu