Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Babiš chce žalovať slovenský rezort vnútra

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, file)

BRATISLAVA - Český podnikateľ a politik slovenského pôvodu Andrej Babiš chce žalovať slovenské ministerstvo vnútra. Uvádzajú to na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny.

"Slovenskí občania, ktorí sú vo zväzkoch ŠtB evidovaní neoprávnene a v minulosti zažalovali Ústav pamäti národa, teraz musia, pokiaľ sa chcú znovu súdiť, zažalovať ministerstvo vnútra," povedal Babiš s tým, že ministerstvo aj zažaluje. Podľa štvrtkového výroku Ústavného súdu SR totiž pre evidenciu vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) nemal byť žalovaný Ústav pamäti národa.

Babiš, ktorý tvrdí, že bol vo zväzkoch evidovaný neoprávnene, to pôvodne urobil a prvostupňový, odvolací ako aj Najvyšší súd SR mu dali za pravdu. Štvrtkový verdikt ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave aj najvyššieho súdu bude podľa Babiša zneužívaný v politickom boji proti nemu. Slovenský rezort vnútra rozhodnutie Babiša nekomentuje.

Najvyšší súd SR a Krajský súd Bratislava svojím postupom v kauze Babiš porušili základné ústavné práva Ústavu pamäti národa. Rozhodol o tom na štvrtkovom verejnom zasadaní druhý senát Ústavného súdu SR (ÚS). Zrušil nielen uznesenie NS SR, ale aj rozsudok Krajského súdu Bratislava a vrátil vec krajskému súdu na ďalšie konanie.

ÚPN podal sťažnosť na ústavný súd, pretože NS SR odmietol dovolanie ÚPN voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý v odvolacom konaní potvrdil rozsudok bratislavského okresného súdu, že bol Andrej Babiš neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB. Andrej Babiš podal na bratislavský súd žalobu na ochranu osobnosti namierenú voči ÚPN, lebo figuroval z registroch a zoznamoch ŠtB ako agent.

Ako zo stručného odôvodnenia nálezu ÚS vyplýva, pochybil už bratislavský okresný súd, ktorý vypočul ako svedkov bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí však nemali vôbec vypovedať, lebo neboli zbavení mlčanlivosti. Podľa ÚS išlo o nezákonne získané dôkazy. A toto svedectvo bolo použité vo všetkých fázach odvolacieho konania. Pochybenie okresného súdu mal napraviť v rámci odvolania Krajský súd Bratislava, no neurobil to. ÚS uviedol, že oba súdy porušili práva ÚPN. Doložil, že rozhodnutia súdov boli založené na výpovediach nedôveryhodných svedkov. ÚS povedal, že týmto postupom okresný aj krajský súd porušili právo UPN.

Ústavný súd podporil právny názor, aký zastáva aj ÚPN, že táto verejnoprávna inštitúcia by vôbec nemala byť žalovanou stranou. Konštatoval, že ÚPN nemá pasívnu legitimáciu a nezodpovedá za evidenciu fyzickej osoby vo zväzkoch ŠtB, ani za zverejnenie tejto skutočnosti. ÚPN totiž zväzky ŠtB len archivuje, nesmie ich nijako upravovať a zverejňuje ich preto, lebo jej to ukladá zákon.

Andrej Babiš je pôvodom slovenský podnikateľ s českým občianstvom, český poslanec a druhý najbohatší český občan. Podľa doteraz zverejnených dokumentov pochádzajúcich z archívu Ústavu pamäti národa bol Babiš evidovaný ako dôverník, neskôr údajne podpísal viazací akt a stal sa tak agentom ŠtB. Okresný súd Bratislava I v júni 2014 neprávomocne rozhodol, že je Andrej Babiš vo zväzkoch ŠtB evidovaný neoprávnene.

Ústav pamäti národa sa proti rozhodnutiu odvolal. Odvolací krajský súd v júni 2015 pôvodný rozsudok potvrdil. ÚPN proti tomuto rozhodnutiu podal v novembri 2015 dovolanie k Najvyššiemu súdu SR, pretože sa domnieva, že rozhodnutie nižších inštancií bolo založené na nezákonných dôkazoch. NS SR dovolanie zamietol. ÚPN proti tomu podal sťažnosť na ústavný súd.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraŽalobaAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu