Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozby KĽDR nemožno podceňovať: Diplomacia musí zafungovať skôr, než sa veci zhoršia

John Kelly
John Kelly (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

WASHINGTON - Personálny šéf Bieleho domu John Kelly vo štvrtok vyhlásil, že jadrová a raketová hrozba KĽDR je zatiaľ "zvládnuteľná". Spojené štáty však podľa neho nemôžu dopustiť, aby Severná Kórea získala kapacity, ktoré by jej umožnili zaútočiť na americkú pevninu.

Kelly na tlačovej konferencii v Bielom dome zároveň vyjadril nádej, že zafunguje diplomacia skôr, než by sa veci mohli posunúť takýmto neželaným smerom. Informovala o tom agentúra AP. 

Hrozba zo strany KĽDR pre Spojené štáty je podľa neho reálna a netreba ju podceňovať. "Veľké obavy" sú na mieste v prípade obyvateľov amerického tichomorského ostrova Guam, uviedol Kelly. Severná Kórea má už podľa neho "celkom dobrý" potenciál v oblasti medzikontinentálnych balistických striel a popri tom pracuje na vývoji návratových telies schopných niesť jadrové hlavice.
   
Podľa Kellyho stále existuje nádej, že sa krízu okolo jadrových a raketových programov KĽDR podarí zvládnuť diplomaticky. Trpezlivosť Washingtonu má však podľa neho svoje hranice. 

"Myslím, že hovorím v mene (prezidentskej) administratívy, že tento štát (KĽDR) jednoducho nesmie nadobudnúť schopnosť ohroziť americkú pevninu," zdôraznil vplyvný John Kelly, ktorý je generálom námornej pechoty USA vo výslužbe. 

Viac o téme: USAKĽDRJohn Kelly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu