Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aktivisti chceli upozorniť na potrebu lepšej ochrany jadrového odpadu, zvolili si na to divný spôsob

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Osem environmentálnych aktivistov preniklo dnes do areálu francúzskej jadrovej elektrárne a odpálilo ohňostroj. Chceli tak upozorniť na potrebu lepšej ochrany jadrového odpadu a protestovali voči závislosti Francúzska od jadrovej energie.

Energetická spoločnosť EDF informovala, že čin aktivistov z organizácie Greenpeace nemal žiadny vplyv na bezpečnosť elektrárne v Cattenome na východe krajiny. Aktivistov zatkli osem minút po tom, ako vstúpili do areálu elektrárne, a podľa EDF im hrozí súdna žaloba.

Yannick Rousselet, hovorca Greenpeace, uviedol, že akcia odhalila bezpečnostné riziká, pretože aktivisti sa dostali do vzdialenosti 100 metrov od otvorených nádrží s jadrovým odpadom. Greenpeace lobuje za to, aby sa vo Francúzsku vybudovali nad otvorenými nádržami s odpadom špeciálne silá.

Francúzska vláda sa zaviazala viac rozvíjať obnoviteľné zdroje energie a obmedziť závislosť na čoraz starších jadrových elektrárňach, ktoré sú v súčasnosti zdrojom väčšiny elektrickej energie v krajine, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: OhňostrojJadrová elektráreňFrancúzskoGreenpeace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu