Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie sa po celom svete muselo zblázniť: VIDEO Oheň, voda, vietor a ľadové gule ničia mestá

Svet sužujú prírodné živly Zobraziť galériu (8)
Svet sužujú prírodné živly (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Vyzerá to tak, že príroda sa začína búriť. Svedčia o tom aj nedávne prírodné živly, ktoré pustošia mnohé krajiny. V Spojených štátoch sa objavil rekordný desiaty hurikán Ophelia, Vietnam sužujú záplavy, obyvateľom Kalifornie zničil domovy neúprosný požiar. To sú len niektoré z úkazov, ktoré sa udiali. S následkami však musia ľudia bojovať dodnes.

Hurikány pustošia Ameriku

Tohtoročné hurikánové obdobie bolo od augusta pre Spojené štáty naozaj pestré. Po Amerike sa prehnalo dokopy desať hurikánov. Prvým hurikánom, ktorý spôsobil v Amerike obrovské škody bola Irma.

Foto: SITA/AP/Guillermo Houwer
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Guillermo Houwer  (Zdroj: SITA/AP/Guillermo Houwer)

Ten po sebe zanechal niekoľko spustošených ostrovov, desiatky obetí a miliardové škody. Mnohí ostali bez elektriny. Irma zasiahla najmä Floridu, Hurikán Nate mal na svedomí záplavy v Mississippi, Harvey udrel najmä v Texase a Louisiane. Hurikán Maria zdevastoval ostrov Portoriko v rovnaký deň ako Irma.

Hurikán Irma (Foto: SITA/AP/Al Diaz)
Zobraziť galériu (8)
Hurikán Irma (Foto: SITA/AP/Al Diaz)  (Zdroj: SITA/AP/Al Diaz)

Jedným z najnovších hurikánov je Ophelia, momentálne považovaná podľa amerických meteorológov za rekordný desiaty hurikán sezóny. Hurikán Ophelia sprevádzal vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu a nachádzal sa približne 1200 kilometrov juhozápadne od portugalského súostrovia Azory, kde však nepredstavoval nebezpečenstvo pre pevninu. 

Požiare v Kalifornii

Sever Kalifornia tento týždeň sužovali rozsiahle požiare. Doterajšia bilancia hovorí o 21 obetiach, no úrady sa obávajú, že počet obetí ešte vzrastie. Situácia v oblasti je kvôli evakuáciám a ohňu neprehľadná a úrady hlásia stovky nezvestných ľudí. Zranených bolo najmenej 185 ľudí. V okrese Sonoma zahynula polovica ľudí a doteraz je tu nezvestných 670 ľudí.

Plamene doteraz zničili cez 3500 budov a spálili oblasti o rozlohe 450 kilometrov štvorcových. S požiarmi bojuje na 8000 hasičov, dobrovoľníkov, záchranárov či príslušníkov národnej gardy. Guvernér Kalifornie Jerry Brown v ôsmich okresoch vyhlásil stav núdze. Hasiči zaevidovali 22 ďalších požiarov.

Foto: SITA/AP/Karl Mondon/San Jose Mercury News​
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Karl Mondon/San Jose Mercury News​  (Zdroj: SITA/AP/Karl Mondon/San Jose Mercury News)
 

Záplavy vo Vietname

V severnej a strednej časti Vietnamu zahynulo najmenej 37 ľudí a 40 z nich je nezvestných následkom povodní a zosuvov pôdy. Oznámila to tamojšia vláda, ktorá mobilizuje všetky sily, aby nezvestných našli. Povodne poškodili viac ako 1000 domov, infraštruktúru a úrodu v šiestich centrálnych a severných provinciách krajiny.

Tropické búrky zasiahli Vietnam v utorok (10.10.) a priniesli so sebou veľmi silné dažde. Podľa predpovede by v niektorých regiónoch v strede krajiny a na severe mali silné zrážky pokračovať aj dnes. Povodne a tropické búrky sú vo Vietname časté, každoročne kvôli nim príde o život niekoľko sto ľudí.

Foto: SITA/AP/Huu Quyet
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Huu Quyet  (Zdroj: SITA/AP/Huu Quyet)

Mexiko postihli dve ničivé zemetrasenia

Koncom septembra zasiahli Mexiko dve silné zemetrasenia. Vláda odhadla, že zemetrasenia spôsobili škody vo výške dvoch miliárd dolárov. Prvé zemetrasenie s magnitúdou 8,2 zo 7. septembra malo epicentrum v Tichom oceáne. Zasiahlo štáty Oaxaca a Chiapas a vyžiadalo si životy 100 ľudí.

Počasie sa po celom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Druhé zemetrasenie bolo síce slabšie, 19. septembra udrelo s magnitúdou 7,1, no jeho epicentrum bolo len 130 kilometrov južne od hlavného mesta Mexiko. Počet obetí sa vyšplhal na 337. Okrem peňazí na opravu budov potrebuje krajina ďalších 740 miliónov dolárov na opravu škôl. Bolo poškodených 1500 kostolov a historických budov.

Orkán v Nemecku

Aj Nemecko si tento rok zažilo svoje. Začiatkom októbra zasiahla sever Nemecka prudká búrka Xavier. Búrka sa prehnala cez sever a východ Nemecka a v neskorých hodinách sa presunula nad Česko a Poľsko. O život prišlo sedem ľudí z Hamburgu a Berlína, ako aj spolkových krajín Brandenbursko a Meklenbursko-Predpomoransko. Všetci prišli o život v motorových vozidlách, na ktoré dopadli vyvrátené stromy, píše internetové vydanie denníka Bild.

Počasie sa po celom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na Kanárskych ostrovoch hrozí výbuch sopky

V okolí Kanárskych ostrovov zaznamenali sériu otrasov. Obyvatelia ostrova La Palma sa totiž obávajú, že otrasy o sile 1,5 až 2,7 stupňa Richterovej škály neveštia nič dobré. Môže to znamenať predzvesť explózie sopky Cumbre Vieja. Tá poslednýkrát explodovala v roku 1971. Vedci prepdokladajú, že ak vulkán znova vybuchne, mohol by spustiť obrovské cunami, ktoré by ohrozilo pobrežie Afriky a Veľkej Británie. 

Sopka sa ozvala aj v Japonsku

Na juhozápade Japonska sa vo štvrtok po prvý raz za šesť rokov ozvala sopka Šinmoe-dake, pričom popol zasiahol najmenej štyri okolité mestá v prefektúre Mijazaki. Oblak dymu z krátera sa vznášal do výšky 1700 metrov. Sopka sa nachádza na hranici prefektúr Kagošima a Mijazaki. Japonská meteorologická agentúra zvýšila výstrahu z druhého na tretí stupeň, ktorý znamená, aby sa ľudia nepribližovali k sopke.

Krúpy v Argentíne

V októbri zasiahli Argentínu obrovské krúpy, ktoré zničili niekoľko áut a spôsobili dopravné nehody. Ľudia uvádzali, že mali veľkosť bejzbolových loptičiek. Mohutné krupobitie sprevádzal silný dážď. V okolí mesta Corrientes to spôsobilo naozaj obrovské škody na vozidlách a nehnuteľnostiach.

Popoludne druhej októbrovej nedele, kedy ľudia hlasovali za provinčného guvernéra sa tak nieslo aj v znamení povodní. Niektoré štvrte a centrum mesta boli údajne zaplavené. Podľa miestnych správ krupobitie vážne poškodilo 20 vozidiel. Vodiči povedali, že nemôžu robiť nič iné, než zastaviž mimo cesty a vystúpiť z auta. Niektoré kamene boli veľké ako pomaranče a vážili pol kilogramu, uviedli očití svedkovia.
Viac o téme: PovodneHurikánPožiareMariaKaliforniaVietnamMexikoIrmaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu