Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump poprel správu, že chcel navýšiť jadrový arzenál USA: Čistý výmysel, vytvorený s cieľom ponížiť

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump označil dnes za "lživú" správu spravodajskej stanice NBC News, podľa ktorej počas letného stretnutia tímu národnej bezpečnosti požiadal o takmer desaťnásobné navýšenie jadrového arzenálu USA.

"Lživá NBC News si vymyslela príbeh o tom, že som chcel 'desaťnásobné' navýšenie amerického jadrového arzenálu. Čistý výmysel, vytvorený s cieľom ponížiť. NBC=CNN!" napísal dnes americký prezident v príspevku na sociálnej sieti Twitter. "Od NBC a jej médií prichádzajú lživé správy. V akom bode je už vhodné napadnúť ich licenciu? (Je to) zlé pre krajinu!" pokračoval Trump v ďalšom tweete. 

K Trumpovi sa pridal aj americký minister obrany James Mattis, ktorý správu NBC News označil za "absolútne nepravdivú". Samotný prezident USA následne uviedol, že hovoril o želaní zmodernizovať jadrový arzenál, rozhodne však nie o jeho zvyšovaní.  

NBC News dnes s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov, ktorí sa 20. júla zúčastnili na bezpečnostnom stretnutí, uviedla, že Trump o svojom prianí navýšiť jadrový arzenál hovoril v reakcii na správu o poklese jadrového arzenálu USA, ku ktorému údajne dochádza od 60. rokov. Amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona prekvapilo na stretnutí Trumpovo želanie - podľa NBC News následne prezidentovi vysvetľoval silu vojenskej pozície USA aj medzinárodné zmluvy a ďalšie prekážky bránice krajine vo vývoji jadrových zbraní.

K zverejneniu informácie došlo práve v čase, keď sa Trump čoraz intenzívnejšie slovne vyhráža Severnej Kórei pre jej jadrový program a zvažuje tiež podniknutie prvého kroku smerujúceho k americkému vypovedaniu medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. 

Viac o téme: Jadrový arzenálUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu