Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rázny postoj Nemecka, nezávislosť Katalánska neuzná: EÚ stojí pevne pri španielskom premiérovi

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN - Vyhlásenie nezávislosti Katalánska by bolo nelegálne a nedočkalo by sa od Nemecka žiadneho uznania, uviedla dnes Ulrike Demmerová, hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Na otázku, či by Nemecko pomohlo pri vyjednávaní medzi Španielskom a Katalánskom, odpovedala novinárom v Berlíne, že nemecká vláda považuje snahy Katalánska o nezávislosť za vnútornú záležitosť Španielska a Nemecko nebude do toho zasahovať. Podľa Demmerovej je dôležité, aby zostala zachovaná jednota Španielska a aby sa garantovali práva všetkých Španielov.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes požiadal katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, aby objasnil, či oficiálne vyhlásil alebo nevyhlásil nezávislosť Katalánska. Toto vysvetlenie je podľa Rajoya potrebné predtým, ako španielska vláda prijme ďalšie opatrenia.

Predseda katalánskej vlády Puigdemont v utorok pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť, a aj podpísal deklaráciu o zvrchovanosti. Dodal však, že implementácia výsledku referenda sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.

Španielsky premiér žiada Katalánsko, aby objasnilo, či vyhlásilo nezávislosť

Španielsky premiér Mariano Rajoy požiadal dnes katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, aby objasnil, či oficiálne vyhlásil alebo nevyhlásil nezávislosť Katalánska. Informuje o tom spravodajská stanica BBC. Toto vysvetlenie je podľa Rajoya potrebné predtým, ako španielska vláda prijme ďalšie opatrenia. Katalánskeho premiéra obvinil v televíziou prenášanom vyhlásení z vytvorenia "úmyselného zmätku" a povedal, že chce prinavrátiť "istotu".

Práve táto istota je nutná podľa ústavného článku 155, ktorý španielskemu premiérovi umožňuje pozastaviť autonómiu Katalánska a zaviesť v regióne priamu vládu z Madridu. Rajoy po prvý raz otvorene povedal, že aktivujú tento článok ústavy, ak Katalánci neustúpia. Dodal, že reakcia katalánskej vlády bude rozhodujúca pre dianie v budúcich dňoch.

Španielsky premiér ďalej uviedol, že je potrebné, aby sa tento stav v Katalánsku skončil a región sa "čo najskôr vrátil k istote, pohode a pokoju". Španielsky premiér hovoril po mimoriadnom zasadnutí vlády, na ktorom diskutovali o ďalších krokoch kabinetu.  

Predseda katalánskej vlády Puigdemont v utorok pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť, a aj podpísal deklaráciu o zvrchovanosti. Dodal však, že implementácia výsledku referenda sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.

Referendum o nezávislosti Katalánska z 1. októbra vyvolalo v Španielsku vážnu politickú krízu. V referende podporilo katalánsku nezávislosť 90 percent voličov. Avšak ústredná vláda v Madride vyhlásila ľudové hlasovanie za protizákonné a protiústavné, a teda neplatné.  V referende, ktoré poznačili brutálne zásahy polície, odovzdala hlas necelá polovica oprávnených voličov.

Európska únia stojí v otázke Katalánska pevne pri španielskom premiérovi

Európska komisia (EK) dnes uviedla, že stojí pevne za španielskym premiérom Marianom Rajoyom pri tom, ako zvláda záležitosť nezávislosti Katalánska. Podpredseda EK Valdis Dombrovskis konštatoval, že "komisia pozorne sleduje situáciu v Španielsku a opakuje svoju skoršiu výzvu na plné rešpektovanie španielskeho ústavného poriadku" a podporuje snahy o zaistenie jednoty.

Uviedol, že eurokomisári dnes krátko prediskutovali vývoj v Španielsku. Agentúra AP pripomína, že katalánske úrady sa obrátili na EK, aby pomohli so sprostredkovaním s Madridom, ale Rajoy pomoc Európskej únie nežiadal.

Viac o téme: NemeckoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu