Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hrozné podmienky pre deti, sú obeťami násilia: Milióny dievčat sú donútené k sobášu mimo zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KAPSKÉ MESTO - Manželstvo v rozpore so zákonom uzavrie každoročne približne 7,5 milióna dievčat. Vyplýva to zo záverov správy, ktorú dnes zverejnili Svetová banka a mimovládna organizácia Save the Children.

Na základe výskumu realizovaného oboma organizáciami sa zistilo, že najväčší podiel sobášov detí pripadá na západnú a strednú Afriku, kde každoročne prinútia k sobášu 1,7 milióna dievčat. V súčasnosti stále chýba právna ochrana detí pred manželstvami v mnohých krajinách. V takýchto podmienkach žije podľa odhadov 100 miliónov dievčat.

 "Pokiaľ sa nám nepodarí odstrániť sobáše detí, nebudeme žiť vo svete rovnakých možností pre chlapcov a dievčatá," uviedla pri tejto príležitosti výkonná riaditeľka Save the Children Helle Thorning-Schmidtová, ktorej slová citovala agentúra DPA.

Upozornila, že ak sa dievča vydá priskoro, je veľmi pravdepodobné, že bude musieť odísť zo školy, otehotnieť a stane sa obeťou násilia. V krajinách západnej a strednej Afriky je tiež vysoká miera tehotenstva dievčat a tínedžeriek. Sobáše detí často podporujú aj vážení lídri jednotlivých kmeňov a rodín. Často ide o hlboko zakorenenú tradíciu.

Viac o téme: DieťaManželstvoNásilieKapské mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu