Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katalánci majú právo na nezávislosť, vyhlásil Puigdemont: Všetci čakajú na Rajoya

Katalánsky prezident Carles Puigdemont počas prejavu v Katalánskom parlamente v Barcelone Zobraziť galériu (6)
Katalánsky prezident Carles Puigdemont počas prejavu v Katalánskom parlamente v Barcelone (Zdroj: TASR/AP)

BARCELONA - Katalánski poslanci včera podpísali deklaráciu nezávislosti Katalánska od Španielska. Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť. Informovala o tom agentúra AP. Vyhlásenie podpísal aj katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý predtým v prejave pred katalánskym parlamentom vyhlásil, že Katalánci v nedávnom referende získali právo na nezávislosť.

Puigdemont zároveň regionálnemu parlamentu navrhol, aby účinky referenda o nezávislosti Katalánska odložil, a Madrid vyzval na dialóg - aj napriek tomu, že o nezávislosť regiónu sa bude aj naďalej usilovať. Okrem Puigdemonta včera formálne vyhlásenie nezávislosti podpísal aj jeho zástupca Oriol Junqueras, predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a 72 poslancov vládnej väčšiny. 

Predpokladá sa, že o tejto deklarácii bude regionálny parlament hlasovať, ak sa rokovania o urovnaní závažnej politickej krízy medzi Barcelonou a Madridom skončia neúspechom. Vyhlásenie nezávislosti Katalánska obsahuje aj výzvu ku všetkým štátom a medzinárodným organizáciám, aby uznali Katalánsku republiku ako nezávislý a suverénny štát. Signatári sa v ňom obracajú na katalánsku vládu, aby podnikla všetky kroky nevyhnutné na implementáciu prijatého vyhlásenia.

Priaznivci nezávislosti s katalánskymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Puigdemontov prejav nás sklamal

Krajne ľavicová proseparatistická strana Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) v utorok večer vystúpila s požiadavkou, aby regionálna vláda stanovila časový limit pre svoje snahy o začatie rokovaní so španielskou vládou. Hovorca strany Quim Arrufat podľa agentúry AP navrhol mesiac ako adekvátny čas na pokusy katalánskej vlády o dialóg s Madridom.

Zástupcovia CUP i ďalší poslanci katalánskeho parlamentu, ktorí podporujú odštiepenie Katalánska od Španielska, podpísali v utorok večer v Barcelone dokument nazývaný aj deklarácia nezávislosti. Katalánsky premiér Carles Puigdemont však uviedol, že nadobudnutie účinnosti dokumentu sa odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s vládou v Madride. 

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (6)
Carles Puigdemont  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

Poslankyňa katalánskeho parlamentu za CUP Anna Gabrielová podľa AP uviedla, že jej strana nesúhlasí s rozhodnutím nepresadzovať ihneď odchod Katalánska zo zväzku so zvyškom Španielska. CUP to považuje za "stratenú príležitosť slávnostne vyhlásiť Katalánsku republiku". Mládežnícka sekcia CUP v sérii príspevkov na sociálnej sieti Twitter označila Puigdemontov príhovor v katalánskom parlamente za "zradu".

Mnohí prívrženci nezávislosti Katalánska, ktorí sledovali Puigdemontov príhovor na veľkoplošnej obrazovke v centre Barcelony, tiež neskrývali svoje sklamanie, napísal francúzsky denník Le Monde. Priznal sa k nemu aj podnikateľ Siltu Solana, ktorý však uviedol, že "je to tá najlepšia príležitosť, ako obnoviť dialóg s Madridom". "Jednostranné rozhodnutie nie je možné prijať okamžite," dodal. Domnieva sa, že "španielska vláda nás už nemôže ignorovať". Podľa jeho názoru "by bolo treba rokovať o referende, v ktorom by sme sa mohli vyjadriť všetci".

Novinári v tlačovom stredisku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti)

Rajoy oznámi svoju reakciu na deklaráciu

Oči celého Španielska aj Európy sa upierajú k španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi, ktorý v parlamentnom prejave načrtne ďalší postup Madridu v reakcii na utorkovú deklaráciu nezávislosti schválenú katalánskym parlamentom. Hoci jej uverejnenie katalánsky premiér Carles Puigdemont zdržal kvôli snahe rokovať s centrálnou vládou, očakáva sa, že Rajoy jeho krok rázne odmietne. Španielske médiá hovoria o možnosti, že bude v hre aj obmedzenie katalánskej autonómie.

Mariano Rajoy, španielsky premiér
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Paul White)

Rajoy hneď ráno povedie mimoriadne zasadnutie vlády, ktorá bude zvažovať možné kroky. Po nočnej schôdzke so šéfom socialistickej opozície Pedrom Sánchezom sa dnes stretne aj s lídrom druhej najsilnejšej pravicovej strany Ciudadanos Albertom Riverom, ktorý už predtým vyzýval k obmedzeniu autonómie Katalánska. Rajoy sa pokúša konať v súlade s názorom socialistov i Ciudadanos, aby dal najavo, že má k tvrdému postupu voči katalánskym separatistom čo najširší mandát. Kým Rivera presadzuje uplatnenie ústavného článku 155 umožňujúceho prevzatie časti právomocí autonómnych úradov španielskych regiónov bezvýhradne, Sánchez je v tejto veci zdržanlivejší.

Španielska vláda sa v stredu zíde na mimoriadnom zasadnutí kvôli Katalánsku

Španielska vláda sa v stredu zíde na mimoriadnom zasadnutí, aby zaujala stanovisko k najnovšiemu vývoju v Katalánsku. Podľa agentúry AP o tom dnes informovala podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenzová de Santamaría.

Katalánci majú právo na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

Oznámenie o zasadnutí španielskej vlády prišlo len niekoľko hodín po tom, ako dnes predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť. Dodal však, že implementácia výsledku referenda sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.

Sáenzová však podľa agentúry AP naznačila, že španielska vláda rokovaniam s katalánskou regionálnou vládou nie je naklonená. Uviedla, že katalánsky vodca Puigdemont "nevie, kde je, kam ide a s kým". Agentúra AP spresnila, že španielska vláda sa zíde na svojom mimoriadnom zasadnutí v stredu o 09.00 h. Jej predseda Mariano Rajoy by mal potom popoludní vystúpiť pred poslancami španielskeho parlamentu.

      

Viac o téme: ŠpanielskoBarcelonaKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu