Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA pritvrdili, iniciatívnejšie útočia na teroristov: V Afganistane zhodili rekordný počet bômb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Americké vzdušné sily zhodili v septembri na islamistické skupiny v Afganistane najväčší počet bômb a ďalšej munície od roku 2012. Ukazujú to najnovšie oficiálne údaje. Vzdušné sily USA zhodili celkovo 751 kusov munície na pozície militantných organizácií Taliban a Daeš, čo je v porovnaní s augustom nárast až o 50 percent.

 "Tento nárast možno pripísať prezidentovej stratégii iniciatívnejšie útočiť na extrémistické skupiny," uvádzalo sa v oficiálnej správe, z ktorej dnes citovala tlačová agentúra DPA. Zvýšenie počtu náletov bolo možné aj preto, že na Bagrame, najväčšej americkej základni v Afganistane v blízkosti metropoly Kábul, bolo umiestnených ďalších šesť stíhačiek F-16. A navyše, bombardéry B-52 dostali povolenie podniknúť viac misií.

Výrazné zvýšenie aktivít americkej armády nasledovalo po tom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa oznámila novú stratégiu USA v Afganistane a tiež mierne zvýšenie počtu vojakov v tejto krajine sužovanej konfliktom. Spolu s väčším počtom náletov sa zvýšil aj počet civilných obetí.

OSN hlásila 43-percentný nárast civilných obetí spôsobených náletmi počas prvých šiestich mesiacov roka 2017, a to v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2016 - zdokumentovaných bolo 232 zabitých alebo zranených civilistov. Americkým náletom možno pripísať 85 obetí, afganským náletom 114, pričom ostatné incidenty sú nejasné - nie je známe, kto je za ne zodpovedný.

Viac o téme: TerorizmusBombaUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu