Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena mala obrať rebelov o ochranné kúzlo: FOTO najhoršieho zverstva ako zo stredoveku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Whatsapp)

LUEBO - Žena v Konžskej demokratickej republike bola verejne znásilnená, bitá a sťatá pred jasajúcim davom kvôli tomu, že ponúkla v reštaurácii skupine protivládnych rebelov zakázané ryby. Videozáznam z popravy v meste Luebo, v provincii Kasaï-Occidental, ktorá sa konala 8. apríla tohto roku, ukazuje, ako bezradná žena stojí nahá na námestí a nikto jej nepomôže. Zábery sa objavili iba nedávno po tom, čo boli rozposlané cez aplikáciu Whatsapp.

Muž sa pomstil milenke strašným spôsobom: Znásilnil ju s priateľom v škole a potom... des!

"Povedali, že im dala fazuľu, ktorá obsahovala kúsky malých miestnych rýb," uviedol obyvateľ Lueba pre France24. "V presvedčení, že porušila ich ochranné kúzlo, rada povstalcov, ktorú viedol muž menom Kabata, odsúdila ženu aj syna druhej ženy jej manžela (dvadsiatnika, ktorý tiež v ten deň pracoval v reštaurácii) na verejný incest," dodal. Povstalecké hnutie Kamuina Nsapu sa vyhýba sexu, umývaniu sa, konzumácii mäsa, rýb a ďalších potravín počas bojov, tvrdí konžská výskumníčka Anaclet Tshimbalangaová.

Žena mala obrať rebelov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Whatsapp)

Vo videu z popravy vidno, ako šéf rebelov Kalamba Kambangoma chytí ženu za vlasy predtým, než ju odvlečie na pódium, aby bola verejne znásilnená. Tam ju donútia mať sex so synom druhej ženy jej manžela a ďalšia žena šľahá pár vetvičkami. Po otrasnom čine povstalci dvojicu popravili tak, že jej sťali hlavy mačetami. Niekoľkí rebeli potom pili ich krv a ďalší pózovali s oddelenou hlavou mladého muža, povedali svedkovia. Na zázname počuť, ako diváci po celý čas kričia a tlieskajú.

Telá vystavovali na námestí dva dni, než ich premiestnili na cintorín. Tshimbalangaová, špecialistka na konžské zvyky, uviedla, že smrť ženy  "úplne odporuje miestnym zvykom, ktoré zakazujú rozsudok smrti a incest". "Tieto prípady extrémneho násilia sú výsledkom drog, alebo niečoho, čo dostáva ľudí do šialenstva a vzrušenia z krviprelievania a vojny," vysvetlila pre France 24.

Žena mala obrať rebelov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Whatsapp)

Skupina povstalcov Kamuina Nsapu obsadila Luebo, mesto s 40-tisíc obyvateľmi, 31. marca a mala ho svojich rukách 20 dní, kým ju nevytlačila 19. apríla konžská armáda. Počas vlády zabila asi desať ľudí vrátane dvoch policajných dôstojníkov a manželky správcu mesta. Taktiež podpálila budovy, okupovala miestny kostol a zakázala ľuďom pracovať a chodiť do školy.

Hnutie rebelov vzniklo po smrti miestneho kmeňového náčelníka Kamuina Nsapua, ktorého zabila konžská armáda v auguste 2016. Nsapu sa vzbúril proti autorite režimu prezidenta Josepha Kabilu v Kinshase a jeho miestnych predstaviteľov. Skupiny nesúce meno Nsapu zaútočili po jeho smrti na vládne organizácie, políciu a vojakov.

Žena mala obrať rebelov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Whatsapp)

Podľa záznamov rímsko-katolíckej cirkvi za menej ako rok si násilie vyžiadalo viac ako 3300 životov a došlo k presídleniu 1,4 milióna ľudí. V regióne bolo odhalených približne 80 hromadných hrobov.
Mandát prezidentovi vypršal vlani v  decembri, ale v rámci prechodnej dohody mu bolo umožnené zostať vo funkcii až do volieb, ktoré sa majú konať koncom roka 2017. Zatiaľ však nie je stanovený žiadny termín, čo zvyšuje napätie v celej krajine.

Viac o téme: ZnásilneniePopravaRebeliKongo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu