Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce FOTO mŕtvych a nafúknutých tiel: Vyše 100 hrochov zabila zákerná baktéria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WINDHOEK - V národnom parku Bwabwata na severovýchode Namíbie minulý týždeň našli 107 mŕtvych hrochov. Podľa miestnych úradov ich pravdepodobne zabilo bakteriálne ochorenie sneť slezinná, inak zvané antrax. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Pracovník namíbijského ministerstva životného prostredia a turizmu pre miestny denník uviedol, že návštevníci národného parku nemajú dôvod na paniku.

Tak toto ste ešte nevideli: Unikátny pohľad! VIDEO V Afrike naďabili na nevšedné zvieratá

"Minulý týždeň uhynulo viac ako 100 hrochov. Príčinu ich úmrtia nepoznáme, ale máme podozrenie, že ide o antrax," uviedol minister životného prostredia Pohamba Shifeta. Na fotografii na webe namíbijského denníka New Era je vidieť niekoľko hroších tiel, ako ležia na chrbte či na boku v rieke Okavango. Hrochov mohlo podľa ministra zahynúť ešte viac, niektoré mŕtvoly už mohli totiž zožrať krokodíly.

FOTOGRAFIE NIE SÚ VHODNÉ PRE ĽUDÍ S CITLIVOU POVAHOU!

Baktérie spôsobujúce sneť slezinnú sa vyskytujú prevažne v miestach so suchým podnebím, najmä potom v stojatej vode, akú možno nájsť v okolí rieky Okavango. "Je to situácia, ktorú dobre poznáme. Už sme ju videli v Zambii a nastáva hlavne pri takto zníženej hladine rieky," uviedol Colgar Sikopo z ministerstva životného prostredia.

Antrax zasahuje najmä hospodárske zvieratá, môže ale spôsobiť vážne problémy aj človeku. Podľa Sikopa by ale "ľudia nemali prepadať panike, pretože turizmus nebude ohrozený". Jedinou hrozbou je údajne konzumácia mäsa uhynutých hrochov.

V Namíbii podľa AFP žije zhruba 1300 hrochov. Krajina je pre svoju rozmanitú faunu či majestátne piesočné duny populárnou turistickou destináciou.

Viac o téme: AntraxHrochNárodný parkNamíbiaBwabwata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu