Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nátlak na Severnú Kóreu Japonsko plne podporuje: Žiadnu možnosť nevylučujem, súhlasil Abe

Šinzó Abe
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes povedal, že jeho vláda v otázke tlaku na Severnú Kóreu v súvislosti s jej jadrovým zbrojným programom plne podporuje postoj Spojených štátov - vrátane toho, že vylúčená nie je žiadna možnosť.

Abe zdôraznil, že Severná Kórea nesplnila niekdajšie prísľuby, že sa vzdá vývoja nukleárnej technológie, ktoré dala počas tzv. šesťstranných rozhovorov s Japonskom, Čínou, USA, Ruskom a Južnou Kóreou. "Využili rámec tohto dialógu, aby získali čas a mohli tak vyvíjať jadrovú technológiu. V dôsledku toho dosiahol ich nukleárny potenciál túto úroveň a my si nemôžeme dovoliť, aby nás znova podviedli," vyhlásil Abe v rámci televíznej diskusie lídrov hlavných japonských strán. Jeho vyjadrenia priniesla agentúra AP. Japonský líder sa nevyjadril k víkendovému tvítu amerického prezidenta Donalda Trumpa o Severnej Kórei.

Trump vyhlásil, že 25 rokov rokovaní s režimom v Pchjongjangu neviedlo k žiadnym výsledkom. "Dohody boli porušené ešte skôr, než na nich zaschol atrament a americkí vyjednávači potom vyzerali ako hlupáci. Mrzí ma to, ale zaberie len jedna vec!" dodal bez bližšieho objasnenia, čo mal "jednou vecou" na mysli.

Abe však povedal, že jeho vláda podporuje stanovisko USA o potrebe zvýšenia tlaku a nevylúčení nijakej možnosti. Znepokojenie ohľadom Severnej Kórey je v Japonsku poprednou témou pred parlamentnými voľbami vyhlásenými na 22. októbra.

Viac o téme: USADonald TrumpJaponskoSeverná KóreaKĽDRŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu