Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najsmutnejší deň v histórii ľudstva: Po streľbe vo Vegas zaplavil Twitter rekordný žiaľ

Pri streľbe na koncerte v Las Vegas zahynulo 58 ľudí. Zobraziť galériu (2)
Pri streľbe na koncerte v Las Vegas zahynulo 58 ľudí. (Zdroj: SITA/AP)

LAS VEGAS - Nedeľa 1. októbra, keď Stephen Paddock zastrelil v americkom Las Vegas 58 ľudí a takmer 500 ďalších zranil, bola na sociálnej sieti Twitter najsmutnejším dňom za posledných osem rokov. V histórii meraní ľudia toľko smutných slov ešte nepoužili.

"Po masakri v Las Vegas v nedeľu večer nameral hedonometer na Twitteri najnižší index šťastia," informoval denník Washington Post. Hedonometer merajúci úroveň šťastia na sociálnej sieti vyvinuli v roku 2009 vedci z Vermontskej univerzity a spoločnosti Mitre. Najprv zistili emocionálnu váhu určitých slov. Najšťastnejším je slovo smiech, nasledujú šťastie a láska. Podľa toho, koľko takých slov sa v daný deň objaví na Twitteri, merajú vedci úroveň šťastia. Najšťastnejšími bývajú Vianoce, Deň matiek a Deň vďakyvzdania.

"Na rozdiel od bežných prieskumov verejnej mienky sa ľudí nepýtame na to, ako sa majú, ale pozeráme sa na to, ako to vyjadrujú," vysvetlil pre Washington Post jeden z autorov hedonometra Peter Dodd. Najmenej šťastia vyjadrujú v tomto poradí slová terorista, samovražda, znásilnenie, terorizmus, vražda, rakovina, zabitý, zabiť a zomrel.

Pri streľbe na koncerte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

A práve po streľbe v Las Vegas použili ľudia najviac týchto slov od začiatku meraní. Dodd zdôraznil, že v skutočnosti bola úroveň šťastia ešte nižšia, než ukázal index. Ľudia totiž používali aj slovo Vegas, ktoré je bežne veľmi pozitívnym slovom, a tak zmiernilo celkový výsledok.

Predtým boli dňami s najmenším šťastím na sociálnej sieti dni útokov na nočný klub v Orlande v roku 2016, násilných demonštrácií v Charlottesville toto leto a zabitia policajtov v Dallase v roku 2016. Piatym najnešťastnejším v poradí je deň po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta, napísal Washington Post.

Viac o téme: StreľbaMasakerTwitterLas Vegas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu