Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Hurikán Nate udrel na pobrežie USA: Majú šťastie, vražedná búrka z Karibiku oslabla

Hurikán Nate Zobraziť galériu (4)
Hurikán Nate (Zdroj: SITA/NOAA via AP)

WASHINGTON - Hurikán Nate dorazil v sobotu večer miestneho času k americkému pobrežiu Mexického zálivu, konkrétne v blízkosti ústia rieky Mississippi, uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami.

Rýchlo sa pohybujúci hurikán prvej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice sprevádzal vietor s maximálnou rýchlosťou okolo 145 kilometrov za hodinu. Stred hurikánu lokalizovali v blízkosti New Orleans v štáte Louisiana. Tropické búrky či silnejšie vetry hlásili v pobrežných oblastiach pozdĺž Mexického zálivu v štátoch Louisiana, Mississippi, Alabama a Florida.

 

V štátoch Louisiana a Mississippi ešte v sobotu poobede vyhlásili stav ohrozenia a v Louisiane nariadili evakuácie viacerých pobrežných oblastí a ostrovov. Evakuovať začali aj pracovníkov niektorých ropných plošín v Mexickom zálive. Tropická búrka Nate predtým zasiahla Kostariku, Nikaraguu a Honduras, kde po sebe zanechala najmenej 26 mŕtvych a desiatky nezvestných.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Opäť nad pevninou

Hurikán Nate prešiel dnes ráno miestneho času znova nad pevninu na južnom pobreží Spojených štátov, a to neďaleko mesta Biloxi v štáte Mississippi. Oznámilo to americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Tisíce ľudí bez elektriny

Hurikán Nate, ktorý v noci na dnes zasiahol americké štáty na pobreží Mexického zálivu, spôsobil záplavy a výpadky elektrickej energie. Bez prúdu je viac ako 100-tisíc obyvateľov štátov Mississippi a Alabama.

Nate zasiahol pobrežie amerického štátu Mississippi v nedeľu nadránom ako hurikán prvej kategórie sprevádzaný vetrom s rýchlosťou takmer 140 kilometrov za hodinu. Neskôr zoslabol na tropickú búrku. V súčasnosti vietor dosahuje 75 kilometrov za hodinu a Národné hurikánové centrum predpokladá, že búrka bude ďalej slabnúť.

Zatiaľ posledným hurikánom, ktorý priamo zasiahol Mississippi bola pritom až dodnes Katrina v roku 2005, i keď niektoré oblasti na pobreží ovplyvnili aj hurikány Gustav v roku 2008 a Isaac v roku 2012. Z postihnutých štátov zatiaľ nehlásia zranenia ani úmrtia. V Strednej Amerike si Nate vyžiadal minimálne 21 obetí na životoch.

Viac o téme: PočasieSpojené štátyHurikán Nate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu