Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Auto vrazilo do davu ľudí pred múzeom v Londýne: VIDEO Na mieste je niekoľko zranených

Policajti zatkli podozrivého Zobraziť galériu (3)
Policajti zatkli podozrivého (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Pohotovostné zložky v Londýne zasahovali dnes pri budove miestneho Prírodopisného múzea, odkiaľ bol nahlásený náraz automobilu do chodcov. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie londýnskej polície.

Britská stanica BBC uviedla, že polícia informovala o viacerých zranených osobách, spravodajcovi stanice, ktorý bol prítomný na mieste udalosti, však policajti povedali, že ide len o ľahšie poranenia. K nárazu vozidla do chodcov došlo okolo 14.20 h miestneho času (15.20 h SELČ), teda v čase, keď sa pri uvedenom múzeu zvyčajne nachádza mnoho ľudí vrátane zahraničných turistov.

Na zverejnených fotografiách vidieť poškodené strieborné auto a muža, ktorého policajti pritláčajú k zemi. "Na mieste je niekoľko zranených. Sú tam policajti a privovali sme záchranku. Podozrivého sme zatkli na mieste činu," informovala polícia. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, zisťujú ďalšie okolnosti a motív činu. 

Polícia vyhlásila, že preveruje okolnosti nárazu a snaží sa zistiť príčinu. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nezverejnila. V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší, štvrtý stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

O situácii na Twittri informovalo aj Národné historické múzeum. "Pred múzeom sa stal vážny incident. Spolupracujeme s políciou a budeme vám poskytovať bližšie informácie." V súvislosti s incidentom na ulici Exhibition Road v londýnskej časti South Kensington bola zadržaná jedna osoba.

Reportérka BBC uviedla, že sa schádzajú policajné vozy a prítomní sú už aj ozbrojení policajti. Nad miestom navyše lieta vrtuľník. "Vidím sanitku, do ktorej je určite nakladaná nejaká osoba, ale nie je jasné, ako vážne je zranená," oznámila.

Auto vrazilo do davu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

Incident zatiaľ nespájajú s terorizmom

Londýnska polícia potvrdila, že dnešná nehoda, ktorá sa odohrala popoludní neďaleko Prírodopisného múzea, nie je v tomto štádiu vyšetrovania spájaná s terorizmom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sú známe detaily o zraneniach

Londýnska služba rýchlej zdravotnej pomoci informovala o 11 zranených v súvislosti s nárazom automobilu do chodcov, ku ktorému došlo dnes pri budove Prírodopisného múzea v mestskej časti South Kensington.

Podľa vyjadrenia predstaviteľa zdravotníkov Petra McKennu, ktoré priniesla agentúra AP, previezli deviatich zranených do nemocnice, väčšinou s poraneniami nôh a hlavy. Záchranná služba vyslala na miesto udalosti početné zásahové skupiny vrátane tímu špecializovaného na nebezpečné situácie.

K nárazu vozidla do chodcov došlo približne o 14.20 h miestneho času (15.20 h SELČ) na ulici pri uvedenom múzeu, kde sa v tomto čase zvyčajne nachádza mnoho ľudí vrátane zahraničných turistov. Na mieste vypukla panika a okolie v priebehu niekoľkých minút uzavrela polícia, ktorá zadržala jednu osobu, zatiaľ sa však nevyjadrila, či má tento prípad nejakú súvislosť s terorizmom.

Predošlé informácie o zranených osobách potvrdil prostredníctvom siete Twitter londýnsky starosta Sadiq Khan. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré citovali agentúry AP a DPA, podrobnosti o incidente ešte len vychádzajú najavo. Dodal, že zostáva v úzkom kontakte so zástupcom šéfa Metropolitnej polície Markom Rowleym, ktorý má vedúcu funkciu pri protiteroristických operáciách.

Londýnska polícia vyzýva verejnosť, aby sa vyhýbala miestu dnešnej udalosti, kde prebieha vyšetrovanie. Prírodopisné múzeum, ako aj priľahlé Múzeum vedy prestali vpúšťať návštevníkov do svojich priestorov, svetoznáme Victoria and Albert Museum však podľa DPA zostalo otvorené. Hlásenia o incidente na londýnskej ulici Exhibition Road dostala i britská premiérka Theresa Mayová.

Na zverejnených fotografiách vidieť poškodené strieborné auto a muža v putách, ktorého policajti pritláčajú k zemi. Podľa svedkyne Katie Craineovej, ktorú citovala AP, sa zadržaný muž smial a pôsobil dojmom, akoby bol "na seba skutočne pyšný". V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší, štvrtý stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

Viac o téme: NehodaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu