Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európa čelí novej kríze, vypuknúť má už o pár dní: A bude to oveľa horšie ako Brexit!

Jean-Claude Juncker, Angela Merkelová a Donald Tusk Zobraziť galériu (6)
Jean-Claude Juncker, Angela Merkelová a Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BRATISLAVA - Ako keby nemala Európa dosť problémov. Najnovším je v súčasnosti boj Kataláncov za samostatnosť od Španielska. Dopady odtrhnutia môžu byť horšie ako brexit, varuje nová ekonomická štúdia. Krajina by sa ponorila do chaotickej neistoty. Škody by si odniesol okrem Španielska zrejme aj starý kontinent.

Politické problémy, ktoré sa môžu zmeniť na silné ekonomické otrasy. Prípadné odtrhnutie sa Katalánska od Španielska by mohlo oslabiť euro. V prípade odchodu by Katalánsko opustilo aj jednotný trh EÚ. A potom by začali problémy pre tamojšie firmy. Vyše 60% exportov z Katalánska smeruje do EÚ. Región by nebol tiež členom Svetového obchodného systému - to znamená, že by mohol čeliť vyšším obchodným bariéram.

Európa čelí novej kríze,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Horšie ako brexit

Ekonóm banky ING Geoffrey Minne tvrdí v analýze, že "následky odchodu Katalánska budú väčšie ako dopady pre Britániu v prípade brexitu". Podotýka však, že je veľmi ťažké predpovedať, čo sa stane v prípade takýchto dlhodobých politických procesov. V Katalánsku žije 7,5 milióna ľudí, ktorí tvoria 16% populácie Španielska. Región vytvára až 20% hrubého domáceho produktu.

Európa čelí novej kríze,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Neistota, neistota, neistota

„Ak sa Katalánsko odtrhne od Španielska, prepadne sa do obdobia neistoty a môže skončiť horšie ako brexit,“ analyzuje holandská banka ING s tým, že očakáva otrasy pre súkromný sektor. V súvislosti s prípadným odchodom Katalánska je najpoužívanejšie slovo neistota. Tá plodí nepredvídateľné následky. Táto neistota ovplyvní chuť firiem investovať a vytvárať tak nové pracovné miesta, keďže nikto nemá rád neistotu.

Európa čelí novej kríze,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otázka dní

Katalánsky premiér Carles Puigdemont tvrdí, že vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska je len "otázkou dní". Uviedol to v prvom rozhovore od nedeľňajšieho referenda, ktoré v utorok večer poskytol stanici BBC. Zdôraznil pritom, že medzi Barcelonou a Madridom v súčasnosti neexistujú žiadne kontakty.

Puigdemont
Zobraziť galériu (6)
Puigdemont  (Zdroj: SITA,/AP)

Čo by urobil v prípade, ak by sa španielska vláda rozhodla zasiahnuť a prevziať vládnu moc v Katalánsku? Premiér odpovedal, že by to bola "chyba", ktorá by zmenila všetko.

Situácia sa dramatizuje, demonštrácie a stovky zranených

Od nedeľňajšieho zákroku španielskej polície proti ilegálne uskutočnenému referendu o nezávislosti Katalánska sa situácia v tomto regióne ešte viac zdramatizovala. V utorok vyšli do ulíc v Barcelone a ďalších katalánskych mestách státisíce ľudí protestujúcich proti tvrdému postupu bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bolo takmer 900 zranených. V Katalánsku sa v utorok súčasne konal generálny štrajk.

Viac o téme: EurópaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu