Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší masaker v Marseille: Útočník dobodal dve ženy, vojaci ho zabili

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

MARSEILLE - Dve ženy dnes zabil neznámy útočník pred hlavnou železničnou stanicou Saint-Charles v juhofrancúzskom meste Marseille. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

K útoku došlo okolo 13.45 h. Útočníka podľa prokurátora Xaviera Tarabeuxa zastrelili vojaci slúžiaci v protiteroristickej operácii Sentinelle, hliadkujúci v uliciach miest a na rušných verejných priestranstvách vo Francúzsku už dva a pol roka v súvislosti so sériou teroristických útokov, ktoré si od januára 2015 vyžiadali 240 mŕtvych.

Ďalší masaker v Marseille:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Noviny La Provence a ďalšie francúzske médiá informovali, že útočník vykrikoval Alláhu akbar! (v arabčine Boh je veľký). Oficiálne to zatiaľ nebolo potvrdené. Vyšetrovanie prípadu prevzala parížska protiteroristická prokuratúra.

Ďalší masaker v Marseille:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Identita muža zatiaľ nie je známa, keďže pri sebe nemal doklady. Podľa informácií denníka La Provence ide o tridsiatnika, BBC píše o dvadsiatnikovi so severoafrickými črtami. Objavili sa aj fámy o druhom útočníkovi, tie sa však nepotvrdili. Podľa televízie BFM TV útočník jednu ženu dobodal na smrť, zatiaľ čo druhá mala podrezané hrdlo. Miestna polícia vyzvala na Twitteri občanov, aby sa stanici, ktorá bola evakuovaná a premávka vlakov zastavená, a jej okoliu vyhli.

Ďalší masaker v Marseille:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Denník Sud-Ouest pripomenul, že dnešný útok sa stal v predvečer začiatku procesu s bratom Mohameda Meraha, ktorý v marci 2012 v mene džihádu zavraždil na rôznych miestach vo Francúzsku siedmich ľudí - troch vojakov francúzskej armády, rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.  Do Marseille prišiel aj francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

Saint-Charles je najdôležitejšou železničnou stanicou v metropolitnej oblasti Marseille a jedenástou najfrekventovanejšou vo Francúzsku. V roku 2008 ňou prešlo vyše 15 miliónov cestujúcich, keďže tam začali zastavovať rýchlovlaky TGV.

Viac o téme: útok FrancúzskoMarseille
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu