Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Je to potvrdené, najznámejší ruský terorista je mŕtvy: Po rokoch našli pozostatky obávaného zločinca

Doku Umarov
Doku Umarov (Zdroj: internet)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu potvrdila nález ostatkov severokaukazského teroristického vodcu Doku Umarova v Ingušsku, uvádza agentúra TASS. Umarov bol zabitý koncom roka 2013 pri špeciálnej operácii ruských protiteroristických jednotiek.

"Po dlhom pátraní objavila FSB v hornatej oblasti Ingušskej republiky hrobku severokaukazského zločineckého vodcu Doku Umarova a štyroch členov jeho gangu," uviedlo vo vyhlásení oddelenie FSB pre styk s verejnosťou.

Umarov stál na čele tzv. Kaukazského emirátu, považovaného Moskvou za teroristickú organizáciu, a udržiaval úzky kontakt s emisármi teroristickej siete al-Káida a džihádistickej skupiny Daeš.

Umarov bol organizátorom série teroristických útokov a sabotáží na území Ruskej federácie. Tieto ataky z rokov 2003-13 boli vykonané v dopravnej infraštruktúre a vyžiadali si mnohopočetné obete na životoch, tvrdí FSB.

Umarov sa prihlásil k zodpovednosti za bombový útok na Nevský expres z roku 2009, ktorý si vyžiadal 28 mŕtvych, ako aj za bombový útok v moskovskom metre z roku 2010, pri ktorom zahynulo 40 osôb. Na jeho príkaz bol v roku 2011 vykonaný aj bombový útok na letisku Domodedovo v Moskve; o život vtedy prišlo 35 ľudí.

Čečenský líder Ramzan Kadyrov v decembri 2013 vyhlásil, že Umarov je s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy. Dôkazy o jeho smrti sa objavili nasledujúci mesiac po tom, ako bola zachytená konverzácia medzi vodcami zločineckých gangov v Kabardsko-balkarskej republike a Dagestanskej republike, ktorí hovorili o voľbe nového "emira". Umarovovu smrť potvrdil v apríli 2014 aj riaditeľ FSB Alexandr Bortnikov. Na zoznam najnebezpečnejších medzinárodných teroristov zaradili Umarova i Spojené štáty a OSN.

Viac o téme: TerorizmusRuskoDoku Umarov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu