Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Silné otrasy pri sopke Agung predpovedajú erupciu: Platí najvyšší stupeň ohrozenia

Sopka Agung Zobraziť galériu (3)
Sopka Agung (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

JAKARTA - Sopka Agung na indonézskom ostrove Bali je bezprostredne pred výbuchom. Vulkán prejavuje príznaky blížiacej sa erupcie už niekoľko týždňov, informovala dnes agentúra DPA.

Zosilnievajúce otrasy indikujú, že magma vo vnútri tejto sopečnej hory sa blíži k povrchu zeme, uviedol hovorca národného strediska pre mimoriadne situácie. Takmer 60.000 ľudí žijúcich v okolí sopky už v dôsledku vniknutej situácie muselo opustiť svoje domovy. Indonézska vláda v piatok vyhlásila pre danú oblasť najvyšší stupeň ohrozenia.

Sopka Agung
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

Ako dočasné útočisko im slúžia vládne budovy, športové haly a stany, ako aj obydlia ich príbuzných. Napriek bezprostrednej hrozbe však tisícky z nich stále odmietajú opustiť svoje domovy zo strachu pred rabovaním. Sopka Agung s výškou vyše 3000 metrov naposledy vybuchovala v rokoch 1963-64, pričom pripravila o život približne 1200 ľudí.

Sopka Agung
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

Agung je najvyšším vrchom na Bali. V posledných dňoch tam seizmológovia zaznamenali obrovský nárast seizmickej aktivity, ako otrasy, dym z krátera a ďalšie náznaky toho, že dochádza k stúpaniu magmy k zemskému povrchu. Predstavitelia Bali v sobotu ubezpečili, že ostrov je pre turistov bezpečný. Miestne medzinárodné letisko v Denpasare funguje podľa posledných správ v bežnom režime.

Pred sopkou utekajú

Oblasť okolo činnej sopky Agung na indonézskom ostrove Bali opustilo už takmer 75-tisíc ľudí. Informáciu zverejnili v utorok zástupcovia národnej agentúry pre zvládanie katastrof. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov v najnebezpečnejších zónach, ktoré sa nachádzajú v okruhu dvanástich kilometrov od krátera. Svoje domovy však opúšťajú aj ľudia zo vzdialenejších oblastí.

Sopka, ktorá sa nachádza 72 kilometrov severovýchodne od turistického centra Kuta, je jednou zo 120 činných sopiek v Indonézii. Podľa úradov turistom zatiaľ nehrozí žiadne nebezpečenstvo, no popol zo sopky sa môže dostať až nad medzinárodné letisko na Bali.

Agung naposledy vybuchla v roku 1963, katastrofa si vyžiadala 1 100 obetí. V tom čase sopka chrlila popol do výšky dvadsiatich kilometrov a zostala aktívna ešte rok. Láva sa dostala do vzdialenosti 7,5 kilometra a popol zaletel až k Jakarte vzdialenej približne tisíc kilometrov.

Viac o téme: IndonéziaSopka Agung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu