Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irak chce opäť stavať jadrový reaktor: Kto im pomôže?

Ibrahim al-Jaafari
Ibrahim al-Jaafari (Zdroj: SITA/AP/Mary Altaffer)

NEW YORK - Iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí požiadal v sobotu krajiny disponujúce jadrovými technológiami, aby pomohli Iračanom vybudovať vlastný jadrový reaktor. Podľa jeho vyjadrenia na pôde Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktoré priniesla v noci na dnes agentúra AP, má Irak ako signatárska krajina Zmluvy o nešírení jadrových zbraní právo využívať jadrovú energiu na mierové účely.

Džaafarí v rámci prebiehajúcej rozpravy VZ OSN deklaroval, že jeho krajina bohatá na ropu si chce "osvojiť jadrovú technológiu". Nie je zatiaľ jasné, ako na to zareagujú iné vlády vzhľadom na terajšiu situáciu v Iraku, ktorý sa spamätáva z chaosu po tom, ako veľkú časť jeho územia v roku 2014 obsadila teroristická organizácia Islamský štát.

Zámery Iraku v oblasti využívania jadrovej energie boli dlhé roky vnímané s podozrením. Snahy niekdajšieho irackého vládcu Saddáma Husajna vybudovať jadrový reaktor vyústili v roku 1981 do zbombardovania daného zariadenia izraelskými silami.

Viac o téme: Jadrový reaktorIrakIbráhím Džaafarí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu