Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po voľbách sa v Nemecku zrejme zmení migračná politika: Schulz varoval pred hrobármi demokracie

Angela Merkelová Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Zatiaľ ešte nie je jasné, s kým dokážu strany únie CDU/CSU Angely Merkelovej po nedeľňajších nemeckých parlamentných voľbách uzatvoriť vládnu koalíciu, isté však je, že doterajšia politika podpory migrácie v Nemecku nebude môcť ďalej pokračovať. Povedal to dnes v rozhovore pre spravodajský server 888.hu maďarský bezpečnostný analytik György Nógrádi.

Najdôležitejšou otázkou povolebného obdobia podľa jeho slov bude, aké kroky na reformu Európskej únie bude plánovať Nemecko, ktoré sa po skrachovaných predstavách francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona stane jedinou vedúcou silou Únie. Nógrádi podotkol, že pre Maďarsko je mimoriadne dôležité, aká bude v Berlíne vláda. Pripomenul, že s úniou CDU/CSU má Maďarsko dobré vzťahy, podstatne menej dobré už ale so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) Martina Schulza.

Ak by vznikla veľká koalícia, v ktorej by Schulz bol šéfom diplomacie, pre Maďarsko by to podľa analytika nebolo výhodné, pretože tento politik vníma troch nepriateľov: Spojené štáty Donalda Trumpa, Poľsko a Maďarsko. "Základným princípom jeho programu je, že Maďarsko a Poľsko treba trestať za nedostatok solidarity zastavením platieb z EÚ," dodal.

K otázke migrácie expert povedal, že Merkelová aj Schulz v kampani sľubovali zmenu postoja v reakcii na sťažnosti voličov na nefungujúcu integráciu, ako aj na to, že prisťahovalci podvádzajú, kradnú a klamú.

Schulz varoval v Aachene pred hrobármi demokracie v parlamente

Volebný líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz volal aj dnes, vo svojom ostatnom vystúpení pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami v západonemeckom Aachene po zmene vlády v spolkovej republike. "Bojujeme až do poslednej minúty. Verím, že to všetci cítite. Ide o skutočne mnoho. Ide o to zabrániť vzniku vlády sociálneho chladu a úspechu Alternatívy pre Nemecko (AfD). Po prvý raz od roku 1945 hrozí, že sa v Spolkovom sneme (Bundestagu) prihlásia k slovu hrobári demokracie," citovala tlačová agentúra DPA slová kandidáta, ktorému sa napriek zníženiu náskoku úradujúcej kancelárky Angely Merkelovej dávajú vo voľbách iba teoretické šance.

Martin Schulz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Volebný líder SPD dúfa v silu nerozhodnutých voličov, veď aj v uplynulých dňoch, napríklad vo štvrtok večer v Kolíne nad Rýnom sa v narážke na miestny futbalový klub 1.FC vyjadril, že tak pre jeho hráčov, ako aj pre nedeľňajšie parlamentné voľby platí, že všetko bude jasné až na konci.Schulz si pre záver predvolebnej kampane zvolil Aachen ležiaci neďaleko jeho bydliska vo Würselene.

Macron po voľbách v Nemecku predstaví návrhy na reformu Európskej únie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstaví v utorok návrhy na reformu Európskej únie. Agentúra DPA dnes uviedla, že Macron svoj prejav prednesie dva dni po voľbách do Spolkového snemu v Nemecku, v ktorých by nemecká kancelárka Angela Merkelová mala podľa predpokladov získať svoje štvrté obdobie vo funkcii. Macronova prvá zahraničná cesta po nástupe do úradu v máji tohto roka smerovala do Berlína. Spoločne s Merkelovou sa tam obaja zaviazali spolupracovať. Okrem iného si dali za cieľ vytvoriť plán ďalšieho smerovania EÚ a eurozóny, vysvetlila agentúra DPA. 

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nemecko a Francúzsko sa tradične vnímajú ako hybná sila európskej integrácie a Macron sa usiluje konať v súlade so svojimi predvolebnými sľubmi ohľadne reformy a posilnenia bloku. Macron načrtne svoju víziu reformy Únie v utorok v rámci prejavu pred študentmi na renomovanej parížskej univerzite Sorbonne, informoval dnes Elyzejský palác. Francúzky líder navrhol vytvorenie novej "investičnej ofenzívy" v eurozóne a zriadenie nového úradu ministra financií eurozóny, ktorý by dohliadal na hospodársku politiku v celom bloku.

Merkelová spomenutý návrh bezprostredne neodmietla. S Macronom mali ale rozdielny pohľad na rozsah právomocí tohto ministra. Podľa francúzskeho prezidenta by mal disponovať s rozpočtom stoviek miliárd eur, pričom Merkelová hovorila o rozpočte s "menšou sumou".

V Nemecku zaznamenali asi 3600 trestných činov súvisiacich s kampaňou

Nemecký Spolkový kriminálny úrad zaznamenal doteraz v súvislosti s predvolebnou kampaňou pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami v krajine okolo 3600 trestných činov, čo je o čosi viac ako v porovnateľnom období pred voľbami 2013. Informáciu priniesol nedeľník Welt am Sonntag s odvolaním sa na hovorkyňu úradu a s predstihom o nej informovala regionálna rozhlasová a televízna stanica SWR.

Asi tri štvrtiny prípadov tvoria poškodenia cudzieho majetku, napríklad volebných plagátov, bilboardov alebo delikty propagandistického charakteru. Registrovali však aj viac ako 50 ublížení na zdraví. Volební lídri a kandidáti jednotlivých politických strán sa ešte i dnes usilovali získať hlasy doteraz nerozhodnutých voličov. Jasným favoritom volieb, ktoré sa začnú v nedeľu o 8.00 hod a potrvajú do 18.00 hod, sú strany únie CDU/CSU.

Fuchsová: Nemci si všímajú zmeny spôsobené migráciou, AfD podporuje málo z nich

V  Nemecku sa začínajú ľudia obávať o bezpečnosť v dôsledku imigrácie a všímajú si napríklad aj to, že pre svoje deti nenachádzajú miesto v škôlke, keďže integrujúce sa deti imigrantov podľa zákona potrebujú viac pedagogického personálu. No nie všetci z týchto voličov automaticky podporujú protiimigračnú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD).

V rozhovore to uviedla Mária Fuchsová, politologička pôvodom zo Slovenska, ktorá je v súčasnosti na materskej dovolenke a žije v Mainzi v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Zároveň podľa Fuchsovej s AfD sympatizujú euroskeptici, odporcovia vládnej politiky ústupu od jadrovej energetiky, ale vo veľkej miere aj takzvaní ruskí Nemci.

Viac o téme: MigráciaNemeckoAngela MerkelováMartin SchulzEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu