Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Somálčan sa pokúsil o vraždu v Rakúsku: Porota vyriekla oslobodzujúci verdikt, kauza pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

GRAZ - Kauzou 23-ročného Somálčana, ktorý čelil žalobe z dvojnásobného pokusu o vraždu a podpaľačstva v domove pre žiadateľov o azyl v rakúskej spolkovej krajine Štajersko, sa bude musieť zaoberať Vrchný krajinský súd. Porotcovia totiž v piatok vyriekli oslobodzujúci verdikt v jeho prípade, kým sudcovia ich rozhodnutie zrušili.

Somálčan mal v zmysle žaloby v januári po spore o cigarety zavrieť dvoch iných obyvateľov domova pre žiadateľov o azyl v Schäfferne a podpáliť zimnú bundu pred vchodom do objektu. Oboch uzavretých, ktorí by sa na slobodu neboli dostali, vyslobodili po uhasení požiaru ďalší obyvatelia objektu. Somálčan mal už niekoľko dní predtým podpáliť tri motorové vozidlá v Grazi v dvoch rôznych lokalitách štajerskej metropoly. Obžalovaný opakovane tvrdil, že je nevinný, respektíve sa na činy nepamätá. Pravidelne konzumuje alkohol.

Somálčanov právny zástupca pripustil, že vo vlasti sa mu nedostalo žiadneho vzdelania a jeho správanie sa a menšia kriminalita sú práve dôsledkom tejto skutočnosti. Obhajoba žiadala o oslobodenie obžalovaného s ohľadom na fakt, že nejestvujú žiadni svedkovia jeho trestnej činnosti. To však nebolo úplne korektné tvrdenie, pretože jestvovali skoršie priťažujúce výpovede svedkov, ktorí sa momentálne zdržiavajú na neznámom mieste.

Odborný znalec diagnostikoval u obžalovaného hraničnú poruchu osobnosti, v súvislosti s ktorou nie je Somálčan schopný zvládnuť problémové situácie a reaguje impulzívne už na najmenšie konflikty. Zároveň ho označil za príčetného, avšak v zmenšenej miere. Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Prokuratúra navrhovala s ohľadom na obavy z ďalšej trestnej činnosti obžalovaného jeho umiestnenie v zariadení pre psychicky narušených kriminálnikov.

Porotcovia sa však napriek všetkým týmto skutočnostiam jednohlasne rozhodli pre oslobodenie obžalovaného spod obvinenia z dvojnásobného pokusu o vraždu, ba aj v prípade ublíženia na zdraví sa porotcovia rozdelili na dva tábory, takže došlo aj k oslobodeniu spod tohto deliktu. Somálčana tak za poškodenie cudzieho majetku odsúdili iba na štyri mesiace väzenia, ku ktorým by malo pribudnúť osem mesiacov z predchádzajúceho trestu. Obžalovaného však neuznali vinným ani z trestného činu podpaľačstva. Sudcovia toto rozhodnutie považovali za mylné a verdikt porotcov zrušili. Prípadom sa tak od začiatku bude zaoberať Vrchný krajinský súd.

Viac o téme: VraždaUtečenecMigrantRakúskoSolmálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu