Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán sa zastal suverenity Poľska: Menej Bruselu a silnejšie národné štáty

Viktor Orbán sa stretol s Beatou Szydlovou
Viktor Orbán sa stretol s Beatou Szydlovou (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Kritika týkajúca sa princípov právneho štátu, namierená voči Poľsku, je neopodstatnená, povedal dnes vo Varšave predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý sa podľa agentúry MTI stretol s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Na spoločnej tlačovej konferencii Orbán zdôraznil, že obaja chcú vidieť "menej Bruselu a silnejšie národné štáty". Práve tento postoj podľa jeho názoru môže stáť za politicky motivovanými právnymi konaniami Európskej únie voči Poľsku i Maďarsku. Kroky Bruselu voči Varšave pripodobnil maďarský premiér inkvizícii.

Szydlová podotkla, že cesta riešenia ilegálnej migrácie zvolená poľskou a maďarskou vládou je správna. S Orbánom potvrdili spoločný postoj v otázkach, akými sú bezpečnosť a potlačenie ilegálnej migrácie.

"Verdikty európskych súdov berieme na vedomie, hlavným hľadiskom však musí byť bezpečnosť našich občanov," komentovala poľská premiérka rozsudok Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu, ktorý zamietol žaloby Maďarska a Slovenska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót.

Viac o téme: MaďarskoPoľskoViktor OrbánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu