Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová je v suchu: Matematika nepustí, kancelárka má miestečko isté

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/Swen Pfoertner/dpa via AP)

BERLÍN - V nedeľňajších voľbách do nemeckého Spolkového snemu určite zvíťazia konzervatívci z bloku CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej. V rozhovore to uviedol Marek Lenč z Katedry medzinárodných vzťahov a diplomacie na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

V prieskumoch CDU/CSU od marca až donedávna rástla, avšak približne pred troma týždňami začala jej popularita klesať z 38 percent na 35-36 percent. "Napriek tomu volebná a politická matematika nepustí – jednoducho takýto spoločný výsledok garantuje Merkelovej to, že bez nej žiadna ďalšia vláda v podstate nevznikne," zdôraznil Lenč. Podľa neho je to aj vďaka tomu, že do celoštátneho parlamentu sa po prvý raz dostane aj pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej predpovedá vo voľbách zisk na úrovni 11-12 percent.

"AfD tým pádom zužuje koaličný potenciál v Spolkovom sneme práve o tých 11-12 percent, čiže sa bude musieť hľadať konštruktívna alternatíva v rámci toho zoskupenia síl, ktoré sa do snemu dostanú," povedal Lenč.

Do úvahy prichádzajú podľa Lenča tri varianty. Z nich by si Merkelová pravdepodobne vybrala koalíciu s liberálmi z FDP, avšak takéto zoskupenie nemusí získať dostatok percent. V tom prípade by mohla vzniknúť "jamajská koalícia", ktorá dostala názov podľa čierno-žlto-zelenej kombinácie vlajky karibského štátu, teda zostava CDU/CSU-FDP-Zelení.

"Tento variant má však veľa nástrah – množstvo vnútropolitických i zahraničnopolitických tém môže tieto strany rozdeľovať. Bol by to ojedinelý historický experiment, keby vznikla 'jamajka' na spolkovej úrovni, i keď na krajinskej sa to už podarilo," poznamenal analytik.

Tretím variantom je pokračovanie súčasnej veľkej koalície konzervatívcov z CDU/CSU a socialistov z SPD, ktoré Lenč nazval "manželstvom z nevyhnutnosti". SPD však podľa neho môže odmietnuť štvrtú veľkú koalíciu v povojnovej histórii Nemecka, keďže partnerstvo s CDU ju počas predchádzajúcich rokov "zruinovalo". Socialistom na čele s bývalým predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom hrozí, že by vo voľbách nemuseli získať ani 20 percent, čo by bol ešte horší výsledok než pred štyrmi rokmi, kedy dosiahli takmer 26 percent. SPD by sa potom už zrejme bez Schulza na čele rozhodla o vnútornú obrodu v opozícii, mieni Lenč.
 

Viac o téme: Angela MerkelováMarek Lenč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu