Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší plán KĽDR, hrozba skúšky vodíkovej bomby: Kim sa pustil do Trumpa, zahráva sa s ohňom

Ri Yong-ho
Ri Yong-ho (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Severná Kórea by mohla uskutočniť skúšku vodíkovej bomby v Tichom oceáne po tom, ako vodca KĽDR Kim Čong-un varoval, že jeho krajina zvažuje opatrenia "najvyššej úrovne" proti Spojeným štátom. V New Yorku to vo štvrtok vyhlásil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho.

"Mohlo by ísť o dosiaľ najsilnejší výbuch vodíkovej bomby v Pacifiku. Ešte sa nevie, k akým krokom dôjde, rozhodne o tom náš vodca Kim Čong-un," povedal Ri Jong-ho, ktorý je v New Yorku na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. Jeho slová citovali agentúry Reuters, AP a DPA s odvolaním sa na agentúru Jonhap.

Takáto skúška by bola veľkou provokáciou Washingtoneu a jeho spojencov. Komentár šéfa severokórejskej diplomacie prichádza po nezvyčajne priamom vyhlásení Kim Čong-una v reakcii na vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vyhlásil, že je pripravený "totálne zničiť" Severnú Kóreu.

Kórejská kríza vrcholí, tvrdý krok Trumpa: Banková blokáda KĽDR, zapojená aj Čína

Trump vo štvrtok podpísal nové výkonné nariadenie, ktoré posilňuje sankcie voči Pchjongjangu za jeho jadrový program, uvádza stanica BBC. Americké ministerstvo financií dostalo oprávnenie zamerať sa na spoločnosti a finančné inštitúcie, ktoré obchodujú s KĽDR. Výkonné nariadenie prichádza menej než dva týždne po tom, ako OSN schválila nové sankčné opatrenia voči Severnej Kórei. Trump pri podpisovaní zmieneného dokumentu vyhlásil, že tieto opatrenia majú odstaviť KĽDR od zdrojov, ktorými Pchjongjang financuje svoj jadrový program a vývoj nukleárnych zbraní.

Vodca KĽDR označil Trumpa za vyšinutého

Severokórejský vodca Kim Čong-un v nezvyčajne priamom vyjadrení označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za "vyšinutého" a dodal, že "draho zaplatí" za svoje hrozby. Ide o možný náznak, že KĽDR má v úmysle podniknúť ešte mohutnejšie skúšky jadrových zbraní, zamýšľa sa agentúra AP.

Kim v noci nadnes vo svojom stanovisku ďalej uviedol, že Trump "nie je spôsobilý viesť svoju krajinu", pričom šéfa Bieleho domu popísal ako "ničomníka a gangstra, ktorý sa rád zahráva s ohňom". Kimov výrok je nezvyčajne formulovaný v prvej osobe, nesie však klasické znaky severokórejskej štátnej propagandy.

Juhokórejská vláda tvrdí, že ide o prvé takéto priame vyjadrenie akéhokoľvek severokórejského vodcu vôbec. Kimov piatkový výrok bol reakciou na Trumpov bojovný prednes na prebiehajúcom zasadaní Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, kde americký prezident nazval vodcu KĽDR "raketovým mužom" na "samovražednej misii".

Trump prízvukoval, že ak "bude nútený brániť svoju krajinu a jej spojencov, nebude mať inú možnosť, ako totálne zničiť Severnú Kóreu", pripomína AP. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho vo štvrtok v New Yorku vyhlásil, že Pchjongjang by mohol čoskoro uskutočniť skúšku vodíkovej bomby v Tichom oceáne. Trump vo štvrtok podpísal nové výkonné nariadenie, ktoré posilňuje sankcie voči Pchjongjangu za jeho jadrový program.

Zastavte šírenie jadrových zbraní, vyzýva Tillerson

Minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval v noci nadnes medzinárodné spoločenstvo, najmä však Rusko a Čínu, aby zastavili šírenie jadrových zbraní. Píše o tom agentúra AP. Tillerson zároveň označil Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) za "prípadovú štúdiu" neschopnosti svetového spoločenstva zabrániť problémovému štátu nadobudnúť zbrane hromadného ničenia.

Tillerson tiež pripomenul, že Washington a Moskva vedeli spolupracovať aj za sovietskej éry a napriek rivalite v ovzduší studenej vojny prijali spoločné opatrenia na zastavenie šírenia jadrových zbraní. "A to by sme mali urobiť aj teraz," zdôraznil Tillerson na zasadnutí Bezpečnej rady OSN na úrovni ministrov zahraničných vecí, zvolanom Spojenými štátmi v dôsledku "akútnej hrozby", ktorú v súčasnosti predstavuje šírenie jadrových, chemických a biologických zbraní.

Irán bude pokračovať v jadrovom programe

Irán bude pokračovať v programe vývoja balistických rakiet, aby posilnil svoju bojaschopnosť aj napriek nesúhlasu Spojených štátov. Vyhlásil to dnes iránsky prezident Hasan Rúhání. Irán "zvýši svoju obranyschopnosť a bojaschopnosť... či sa vám to páči, alebo nie", povedal Rúhání na vojenskej prehliadke v Teheráne pri príležitosti 37. výročia začiatku iránsko-irackej vojny (22. septembra 1980 - august 1988). 

Podľa agentúry AP Rúhání svojím vyhlásením reagoval na prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý tento týždeň v rámci všeobecnej rozpravy na 72. Valnom zhromaždenia OSN obvinil Irán z podpory terorizmu, pričom Teherán nazval "skorumpovanou diktatúrou" a "vražedným režimom".

Rúhání vo svojom dnešnom prejave tiež povedal, že Teherán bude aj naďalej podporovať "utláčaný ľud Jemenu, Sýrie a Palestíny", čím podľa AP narážal na úlohu, ktorú Irán zohráva vo vojnách v Jemene a Sýrii, ako aj na podporu, ktorú islamská republika poskytuje rozličným palestínskym militantným organizáciám.

Viac o téme: BombaKĽDRPacifik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu