Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výročná správa odhalila: Jadrové arzenály rozširujú Čína, India, Pakistan a Severná Kórea

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ŠTOKHOLM - Celkový počet jadrových bojových hlavíc vo svete vlani poklesol. Svoje jadrové arzenály však zrejme naďalej rozširujú Čína, India, Pakistan a Severná Kórea. Uvádza sa to vo výročnej správe, ktorú dnes zverejnil renomovaný Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI).

V januári 2017 existovalo vo svete dovedna 14.935 jadrových zbraní, ktoré vlastnili USA, Rusko, Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Izrael a Severná Kórea. Predstavuje to mierny pokles oproti predošlému roku, keď experti SIPRI napočítali celkovo 15.395 jadrových zbraní. 

"Posledné kroky na poli jadrového odzbrojenia sú povzbudivé... Stodvadsaťdva štátov v júli 2017 na pôde OSN schválilo Dohodu o zákaze jadrových zbraní... Táto dohoda predstavuje potenciálny medzník na ceste k jadrovému odzbrojeniu," uviedol analytik Shannon Kile, ktorý má v SIPRI na starosti problematiku nukleárnych zbraní. 

Štokholmský inštitút však poukázal na hrozbu, ktorú predstavuje jadrový program KĽDR. Ten podľa SIPRI "prispel k medzinárodnej politickej nestabilite, ktorá môže potenciálne vyvolať vážnu reťazovú reakciu". Podľa odhadov SIPRI môže byť v severokórejskom arzenáli 10-20 funkčných alebo vyradených jadrových hlavíc. Čísla týkajúce sa KĽDR sú však podľa inštitútu neisté. 

Viac o téme: Jadrové zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu